Да изгубиш всичко в живота си – пари, кариера, семейство – заради пристрастеност към наркотиците. Това е Крис Херън – определян като един от най-големите баскетболни таланти в САЩ, на когото специалистите предричат бляскаво бъдеще и дори място в Залата на славата. Херън е роден във Фол Ривър, Масачузетс, където започва кариерата си в отбора на Durfee High School. За четири години в училищния тим реализира 2 073 точки, което и до днес е неподобрен рекорд за Durfee High School. След дипломирането си отказва оферти от университетите Дюк и Кентъки и продължава да играе за Бостън Колидж, където попада в капана на наркотиците. Херън е хванат с още две момичета да се дрогират с кокаин, като първоначално младият баскетболист отрича да има нещо общо. Но неприятностите за него едва започват. Още в първия си мач за Бостън Крис Херън чупи ръката си и е аут до края на сезона. Започва да уплътнява свободното си време с кокаин и след като след два теста е уличен за употреба на наркотици, е изгонен от Бостън Колидж.


Заради безспорния си талант и въпреки прегрешенията си, Херън получава нов шанс от „Fresno State“, където дебютира като второкурсник, завършвайки сезона със средно по 17.5 точки на мач. Доброто му представяне, обаче, е помрачено от поредния положителен тест за наркотици, който младокът дава. Изпратен е за 28 дни в център за рехабилитация на наркомани, а след лечението се завръща успешно на паркета, като за престоя си във „Fresno State“ записва 86 мача, в които записва средно по 15.1 точки и 5.1 асистенции.

Следва голямата стъпка в кариерата на Крис Херън – драфтът в НБА, в който е избран от отбора на „Денвър Нъгетс“. Там две от звездите на „буците“ – Ник ван Ексъл и Антонио Макдайс го вземат под крилото си и следят изкъсо Херън за изцепки. От своя страна, талантът се представя добре за новобранец в първия си сезон в НБА и по-важното – наркотиците остават в миналото му. Но това е така само до края на първенството, когато Крис Херън се връща у дома и далеч от погледите на ван Ексъл и Макдайс отново се отдава на порока си. Херън посяга към оксикодона, което не остава в тайна за ръководството на „Нъгетс“ и отборът се отказва от услугите му. Кариерата му продължава в „Бостън Селтикс“, където проблемите му с дрогата се задълбочават. Стига се дотам, че минути преди старта на поредния двубой Херън излиза от залата по екип, за да се срещне с дилъра си и да си набави поредната доза.

Кариерата му тръгва надолу и скоро той бива освободен от „Селтикс“. Крис Херън пробва късмета си извън Щатите, като облича екипите на отбори от Италия, Полша, Турция, Китай, Германия и Иран. На Апенините баскетболистът посяга към хероина, а както самият той споделя по-късно в този период харчи по около 10 000 долара месечно за наркотици от заплатата си, която е в размер на 22 000 долара.
При едно от завръщанията си у дома Херън е заловен с хероин на паркинг на „Dunkin’ Donuts“, а случката се превръща във водеща тема за медиите – за съжаление, не заради баскетболния му талант. Скоро след това той отново попада в полезрението на журналистите, след като е открит след свръхдоза, като по думите на парамедиците Херън е изпаднал в клинична смърт за около 30 секунди. Крис Херън постъпва в клиника, където се лекува в продължение на 44 дни, но малко след като излиза оттам пак е изкушен от наркотиците. Търпението на съпругата му е изчерпано, като тя го гони от дома им.


Поредният престой в рехабилитационна клиника се оказва преломен момент за Херън. След продължително лечение той окончателно загърбва наркотиците и коренно променя живота си. През 2009 г. основава компания, която подпомага развитието на талантливи млади баскетболисти, а заедно с журналиста Бил Рейнолдс издава книга, в която разказва за живота си в баскетболната зала и извън нея. През 2011 г. ESPN пуска документалния филм за Крис Херън „Unguarded“, който получава две номинации за наградите „Еми“. Същата година Херън основава организациите „The Herren Project“ и „Project Purple“, чиято цел е да повиши информираността за опасностите от приема на наркотични вещества, както и да окаже съдействие на хора, попаднали в капана на дрогата. Част от дейностите им включват работа с хора в риск, както и провеждането на обучителни програми.

Днес Крис Херън обикаля САЩ, срещайки се с младежи, пред които разказва своята история с наркотиците. За много млади американци той е много повече от баскетболна звезда – Херън е вдъхновителят, преборил дрогата, който дава смисъл в живота на хиляди.