Младежите на възраст 15-24 години са най-честите потребители на наркотици в България, показват данните от доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и пристрастяването, съобщава БТА. В нашата страна най-често се употребява марихуана (8,3 на сто), като момчетата и младите мъже прибягват два пъти по-често от момичетата и младите жени към този наркотик. Екстази взимат 2,9 на сто от българите на възраст 15-34 години, амфетамин – 1,3 на сто, а кокаин – 0,3 на сто. Сред българите, лекувани от наркотична зависимост (3423 души), най-много са потребителите на хероин (73 на сто).

Случаите на свръхдоза у нас са отбелязали връх през 2008 г. (над 70), като след това се наблюдава траен спад и отново повишение миналата година – до 17 случая. Най-често властите у нас изземат марихуана, хероин, амфетамин, метамфетамин и хашиш. Според приложената статистика, в България употребата на канабис и екстази постоянно расте, но намалява интересът към кокаина и амфетамините. Българите употребяват значително по-често цигари, алкохол и наркотици (обичайни и „нови“) в сравнение с останалите в ЕС. Същевременно в ЕС се употребяват повече успокоителни, набавени без лекарско предписание.

В доклада е записано, че у нас постоянно расте броят на заразените с болести покрай венозната употреба на наркотици. Всеки десети българин, заразен с ХИВ, е приемал венозно наркотик, показват данните.
Българите на възраст 30-35 години, които умират заради употребата на наркотици, са два пъти повече на брой в сравнение с останалите в ЕС. От жертвите на наркотичните зависимости у нас 88 на сто са мъже. От 2008 г. у нас се наблюдава траен спад в броя на смъртните случаи, причинени от приема на наркотик.
В документа се посочва, че е необходимо програмите на българското средно образование да обхванат въпроса за използването на наркотици, както и че в медиите следва да бъдат предприети кампании за борба с употребата на опиати. Препоръчва се разширяване на програмите за младежки спорт и туризъм, както и приобщаване на младежите, засегнати от зависимост.