Употребата на всяко едно наркотично вещество води до зависимост, която обърква вашия живот и този на близките ви, заяви Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“ на Митница Аерогара София. Над 400 деца от София, Дупница, Тетевен и Благоевград се включиха в антидрога инициативата„Red Ribbon“, организирана от Агенция „Митници“ и DEA, съобщават от пресслужбата на Агенцията. Днес преди обед всички пътници на Летище София станаха съпричастни към мотото на събитието „Гордей се, че не употребяваш наркотици“ („Proud To Be Drug Free“) благодарение на флашмоб, с участието на децата, в зала „Заминаващи“ на Терминал 2.
За осма поредна година в България се проведе събитието в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и зверски убит от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха над 400 тийнейджъри от девет училища в София, Дупница, Тетевен и Благоевград на възраст между 12 и 16 години.
„Бих искал да благодаря на Агенция „Митници“ и на нашите колеги от ДЕА за организирането на това събитие. Това е осмото поред годишно събитие и ние дълбоко оценяваме упоритата работа на г-н Стефан Бакалов и неговия екип от професионалисти всяка година“, заяви изпълняващият длъжността заместник-посланик на САЩ Андрю МакКлиърн. Той се обърна към децата с посланието: „Да изберете живот без наркотици, е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да имате щастливо, здравословно и успешно бъдеще. Когато стоите далеч от наркотиците, светът е открит за вас и ви предлага неограничени възможности. Обратното също е вярно: ако употребявате наркотици, имате малко възможности и малко свобода, защото наркозависимостта ви контролира. Моля, запомнете, че наркотиците ви отнемат свободата“.
„Новите наркотици на пазара днес са по-опасни от всякога. Те са много мощни и имат единствената цел да ви направят наркозависим – така трафикантите могат да печелят повече от вас. Някои смятат, че експерименталното използване на „невинно хапче“ или „джойнт“ няма да навреди, но много грешат. Тези нови наркотици стават все по-широко достъпни, никой не знае какво е смесено в тях и могат да ви направят зависими само след един опит. Ако някой ви предлага някакъв наркотик, моля, кажете НЕ. Застанете с гордост и покажете решимостта си да бъдете здрави, щастливи и силни“, заяви пред децата Едуард Кофи, ръководител на офиса на ДЕА в България. Той разказа историята на зверски убития агент Енрике Камарена, чийто живот и борба са вдъхновили инициативата на червената панделка.


Употребата на всяко едно наркотично вещество води до зависимост, която обърква вашия живот и този на близките ви, заяви пред децата Стефан Бакалов,началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница Аерогара София. Той разказа на учениците за опасностите от различните видове наркотици. Част от тях влязоха за малко в ролята на митнически служители и направиха наркотест на неизвестни вещества.
Като положителна тенденция Стефан Бакалов отбеляза намаления брой на нови наркотични вещества. „Докато преди засичахме 20-30 нови вещества на година, то тази година имаме само 2. Това е пример за ефективната борба на правоприлагащите органи срещу трафика и разпространението на наркотици в България“, заяви Бакалов пред журналисти. Това обаче не означава, че рискът е намалял, тъй като на пазара се появяват по-силни субстанции. Такива например са синтетичните опиоиди, като фентанил, които са аналог на хероина, но са много по-силни и крият висока опасност от свръхдоза. Този вид синтетични наркотици вече присъстват в Европа, а отскоро навлизат и в България, обясни още Стефан Бакалов.
Звездите Пламен и Иво, изпяха хитовете си „2 х 2″, „24/7″ и „Не ти мисля зло“ в подкрепа на инициативата. „Бъдете горди, че не вземате наркотици!“ призоваха децата изпълнители на „Вирджиния Рекърдс“.
Фолклорен ансамбъл „Aктавис“ – Дупница, танцово училище ‘‘Dance Station“ – София, таекуондо тим „Похион“ – София и ролеристи от „Dancing Wheels“-София показаха на децата, че спортът и изкуството са единственият начин да живееш и да се забавляваш без да си вредиш.


Митническите служители демонстрираха пред учениците как специално обучените им кучета Епси, Диана и Нерон откриват наркотици. С гонка, сирени и специални автомобили митничарите от отдела за „Борба с наркотрафика“ разиграха пред тийнейджърите задържане на наркотрафиканти.
Гвоздеят на събитието бе фалшмоб в зала „Заминаващи“ на Терминал 2, Летище София, където пред очите на стотици пътници учениците танцуваха хореография, разучена минути преди това с помощта на танцьорите от танцово училище ‘‘Dance Station“. Български елемент в тръгналата от САЩ традиция„Red Ribbon Week“, в която ежегодно участват над 80 млн. души от цял свят, внесе ансамбъл „Aктавис“ – Дупница с изпълнението си на фолклорни танци. На финала прозвуча и българският химн, който децата изслушаха с ръка на сърцето.