Екип от Общинския съвет по наркотични вещества – Плевен, воден от психолога Валентин Минков, посети Основно училище „Д-р Петър Берон“. Тема на срещата с петокласници и техния преподавател Теменужка Решовска бяха т.нар. легални наркотици. Любознателните малчугани бяха подготвили кратки презентации, посветени на някои от най-популярните вещества, предизвикващи зависимост. Пред своите съученици те разказаха повече за добилите огромна популярност в последно време наргилета, енергийните напитки, кафето, като се спряха подробно на вредата от употребата им.

Психологът Валентин Минков допълни представената от учениците информация и сподели повече за веществата, които се съдържат в „легалните“ наркотици, а също коментира вредата, която те нанасят на здравето – особено върху това на младите хора. За учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ бе интересно да научат за отровата, която поемаме с иначе ароматния пушек на наргилето, за това, че в енергийните напитки се съдържа между 3 и 10 пъти повече кофеин, отколкото в кафето, както и че чувството за сила, което дават те, всъщност е иззамно. Психологът разказа и за субстанциите, които се съдържат в цигарите, а също коментира вредата от употребата на електронни цигари и се обърна със съвет към децата да не ги използват, тъй като не знаят по какъв начин биха им повлияли.

В дискусията с учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ се включиха и младежи-доброволци към Превантивно-информационния център в Плевен, които насочиха вниманието на децата към марихуаната и вредното въздействие от употребата й. На финала на срещата петокласниците показаха, че освен че са любознателни са и добри творци, представяйки пред своите гости фотоколаж, също посветен на превенцията от наркотичните вещества.