Дейността на Превантивно-информационния център по зависимости в Плевен бе представена от председателя на Общинския съвет по наркотични вещества Катя Божикова в рамките на Научно-практическа конференция „За по-добро здраве на местно ниво“, провела се в Телекомуникационния ендоскопски център в Плевен. Проявата е съвместна инициатива на Община Плевен, Факултет „Обществено здраве“ и Българската асоциация по обществено здраве и е посветена на Европейската седмица на общественото здраве 13-17 май.

Катя Божикова отбеляза, че Превантивно-информационните центрове не са физически места или екипи от хора, които предоставят здравна грижа или лечение, а работата им е най-трудната и дългосрочна. Тя посочи, че поставената пред тях от Министерство на здравеопазването задача е да правят всичко възможно – конвенционално, познато или дори щуро и креативно, но работещо, с цел ограничаване търсенето на наркотични вещества. Правим всичко това анонимно, доброволно и безплатно, каза Божикова, отправяйки апел към гостите и участниците в конференцията, ако попаднат в ситуация, да не казват на хората как да живеят или да ги съдят, а да им подскажат, че някъде някой в Плевен предоставя услуга, която ще им бъде полезна. Тя се предлага от психолози, от социални работници, от специалисти, които доста дълги години са работили на терен с различни хора с някакъв проблем, каза Катя Божикова. Председателят на ОбСНВ – Плевен апелира за пропагандирането на търсенето на психологическа помощ и подкрепа, като нещо, което не е страшно и от което не боли. Защото колкото и странно да ви звучи, в 21 век дори сред интелигентните хора битува невероятна стигма относно това как да потърсим помощ, когато имаме проблем – особено по отношение на психологическото консултиране, заяви тя.

Божикова не скри, че една от най-големите битки е в това да бъде обяснено на българския родител, че не бива да говори с децата си със заплахи по темата за наркотиците. Тя цитира думите на свой холандски колега, който казва, че не би желал да говори за наркотици, а за свързаност, тъй като обратното на наркозависимост е именно свързаността. Също така, по отношение на превенциите председателят на ОбСНВ – Плевен изтъкна, че информиран не означава въоръжен, а харченето на много пари за рекламни материали по темата не е оправдано. Информацията в днешния дигитален свят ни залива от всички страни, въпросът е, че докато ние не се погрижим за човеците – за малките деца, тийнейджърите, дори за зрелите хора, нещата няма как да се случат, обобщи Катя Божикова.