Общинските съвети по наркотични вещества от Видин, Монтана и Плевен проведоха тридневна среща, на която бяха обменени редица добри практики. От Плевен участие в мероприятието, провело се с любезното домакинство на ОбСНВ – Видин, взеха председателят на съвета Катя Божикова и психологът в ПИЦ – Плевен Валентин Минков. Представителите на общинските съвети по наркотични вещества изразиха готовност за реализиране на националните програми по превенция в учебните заведения, подготовка за които имат още от първата среща, проведена във Вършец през февруари тази година.

В Белоградчик специалистите, освен че споделиха добри практики, свериха и часовниците си какво се е случило от тогава до сега и върху какво биха могли да работят. Те се обединиха около мнението, че комуникацията между деца и родители е изключително важна. „Част от нашата безкрайно упорита работа е да кажем на хората, да ги убедим, че това да се грижиш за психическото си здраве, да потърсиш помощ, когато имаш проблем – бил той свързан с вещество или поведение – не е страшно. От това не те дамгосват и не получаваш белег за цял живот, а е същото, като да се грижиш за денталното си здраве, например. Когато те заболи зъб, отиваш на зъболекар“, посочи председателят на ОбСНВ – Плевен Катя Божикова. Тя отбеляза, че въпреки че живеем в 21 век, все още продължават да битуват твърде много предразсъдъци по отношение на това как сами да съхраним себе си и своите семейства в добра кондиция и добър дух.

„Не се страхувайте, а потърсете помощ!“, отправиха послание екипите на общинските съвети по наркотични вещества от Видин, Монтана и Плевен.