Няма доказателства, че марихуаната може да помогне на хората с опиоидна зависимост и че насърчаването на подобно лечение може да даде на зависимите шанс за възстановяване. Това коментира пред USA Today директорът на щатския Национален институт за злоупотреба с наркотици (NIDA) Нора Волков. Националната изследователска агенция за употреба на наркотици иска да оцени съставките на канабиса, като възможно лечение за повече от 2 милиона американци със зависимост към опиоиди, но не е доказано, че марихуаната би повлияла позитивно в тази посока, посочва Волков.
Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания и Илинойс позволяват използването на марихуаната, като лечение на пристрастени към опиоиди, като хероин, фентанил и оксиконтин. Общото събрание в Мериленд пък обмисля приемането на законопроект, който ще добави опиоидната зависимост в списъка на заболяванията, които могат да се лекуват с марихуана.
„Ако опиоидната зависимост не се лекува правилно, рискът от летален край за зависимите е много висок“, посочва Волков в обширно интервю за USA Today. „Основното ми безпокойство е, че информирайки погрешно потенциалните пациенти за предполагаемо благоприятните ефекти на канабиса, те могат да се откажат от реално лечение, което би спасило живота им“, допълва тя.
Националният институт за злоупотреба с наркотици е планирал провеждането на поредица проучвания с цел оценяване съставките на марихуаната при лечение на опиоидна зависимост. „На този етап научните доказателства не подкрепят твърденията, че марихуаната помага на хората с опиоидна зависимост. Не казвам, че не е възможно. Ние правим наука, за да открием и предоставим доказателства дали марихуаната действително е ефективна в тази посока или не“, казва още Волков.