1. Метамфетамините са 3 пъти по-силни от кокаина

Както кокаинът, така и метамфетаминът предотвратяват обратното приемане на допамин, което позволява да се  удължава и увеличава ефектът му. Въпреки че крек кокаинът работи само на нивото на синапса, метамфетаминът също може да проникне в неврона и по този начин да причини постоянно увреждане на клетките.
Метамфетамините се правят с ацетон (използващ се и за производството на лакочистител), литий (използващ се при батериите), солна киселина и други вредни вещества. Поглъщането на която и да е от тези съставки поотделно може да убие човек, но заедно те създават силно пристрастяващо вещество, което може да предизвика свръхстимулация, психоза и други.


2. Кокаинът е седмият най-популярен наркотик в света след алкохола, тютюна, канабиса, енергийните напитки, екстази и тютюна за наргиле

Употребявайки кокаин не вредите само на себе си. Продажбата на кокаин финансира експлоатацията на бедни хора, унищожава и замърсява големи площи от тропическите гори, принуждава хора да напускат домовете си, за да може кока да се отглежда на тяхната земя, а също води до убийства на онези, които застават на пътя на мощните престъпни групи. 164 000 души са убити в рамките на две години поради престъпление, свързано с кокаин, само в Мексико.

3. Повече от 100 000 бебета се раждат пристрастени към кокаин всяка година в САЩ поради употребата на наркотика от майките им по време на бременността

Коефициентът на пристрастяване към кокаина е такъв, че често бременни жени не могат да спрат употребата на наркотика по време на бременност. Това може да доведе до големи рискове за здравето на детето, включително внезапна детска смърт, проблеми в поведението, физически увреждания и други.

4. Близо една четвърт от хората, които опитват хероин, се пристрастяват към него

Хероинът е изключително мощен наркотик с висока степен на пристрастяване. Това е така, защото рецепторите за хероин са разположени в частите на мозъка, които са отговорни за удоволствието. Когато хероинът се метаболизира, той се разгражда до морфин, който се свързва с опиоидните рецептори в мозъка. След като някой използва хероин, техните пътища за сигнализиране на болката стават свръхактивни, което води до това, че потребителят изпитва нужда от повече хероин, за да се чувства „нормален“.

5. Депресантите, опиоидите и антидепресантите са причина за повече смъртни случаи от предозиране (45%) в сравнение с кокаин, хероин, метамфетамин и амфетамини (39%)

Медиите често коментират въпроса за злоупотребата с лекарства, изписвани с рецепта. Често легалните депресанти, опиоиди и антидепресанти причиняват повече смъртни случаи от незаконните наркотици.

6. 15,7 години е средната възраст, на която започва употребата на наркотици в Канада

15,7 години е средната възраст, на която започва употребата на наркотици в Канада. Това е смущаващо, тъй като употребата на наркотици при тийнейджърите може да има дългосрочни когнитивни и поведенчески ефекти, тъй като мозъкът им се развива до 25-годишна възраст. Освен това, тийнейджърите, които употребяват наркотици, са под по-голям риск от пристрастяване, когато са възрастни.

7. Фентанилът е синтетичен опиоид, който е 50 пъти по-мощен от хероина


8. … и само четвърт милиграм Фентанил може да бъде смъртоносен

Това е равно на размера на само две песъчинки.

9. Фентанилът може да бъде опасен не само за тези, които го употребяват, но и за всеки, който съзнателно или несъзнателно влезе в контакт с него

Веществото може да се абсорбира през кожата или случайно да се вдиша. Това означава, че чист фентанил, дори и да не се взема нарочно, може да има потенциално смъртоносен ефект.

10. Повечето смъртни случаи, настъпили след употреба на екстази, не са в резултат на предозиране

Екстази отдавна е популярен като парти наркотик, който кара употребилия го да усеща еуфория и прилив на енергия. Но знаете ли, че предозирането с екстази е много малко вероятно? Въпреки че е възможно предозиране с екстази, смъртта е по-вероятно да настъпи в резултат на прегряване и дехидратация. Злоупотребата с екстази може да причини хипертермия, повишаване на телесната температура поради стимулиращия ефект на веществото в комбинация с претъпканата задушна атмосфера, в която обикновено се приема дрогата, като клубове, дискотеки, барове…

Източник: John Volken Academy