Употребата на марихуана по време на бременност увеличава риска от проблеми със съня при децата, като те могат да се проявят дори след повече от десет години. Това сочат данните от проучване на Университета Колорадо Боулдър, направено сред близо 12 000 младежи. Статията, публикувана в „Sleep Health: The Journal of The National Sleep Foundation“, е най-новата, която свързва употребата на канабис преди раждането с проблеми в развитието на децата и първата, която предполага, че канабисът може да повлияе на качеството на съня в дългосрочен план. Резултатите от изследването излизат в момент, в който броят на бременните жени в САЩ, които употребяват цигари или алкохол, намалява, за сметка на този на употребяващите канабис. След легализацията на марихуаната в някои щати той се е повишил със 7%. Причината е, че много привърженици на идеята за лечебните свойства на марихуаната я препоръчват на бременни против сутрешно гадене.

На обществото отне известно време да проумее, че тютюнопушенето и употребата на алкохол не са препоръчителни по време на бременност, като днес на това се гледа като проява на здрав разум, коментира Джон Хюит, директор на Института за поведенческа генетика към Университета Колорадо Боулдър. Изследвания, като настоящото, показват, че трябва да се прояви здрав разум и по отношение употребата на марихуана от бременни, дори и на местата, на които тя е легализирана, допълва той.

За проучването Хюит и водещият автор Евън Уинигер са анализирали данните от изследване на юношеския мозък и когнитивното развитие (ABCD), което проследява 11 875 младежи от 9 или 10 години до такива на юношеска възраст. Като част от изчерпателен въпросник, майките на участниците са попитани дали са използвали марихуана по време на бременност и ако да – колко често. Освен това, майките са помолени да попълнят анкета относно моделите на сън на детето им, като са отговорили на 26 въпроса, свързани с това колко лесно заспиват и колко дълго спят, дали хъркат или се събуждат често през нощта и колко сънливи са децата през деня.

Около 700 майки са отговорили, че са използвали марихуана по време на бременността си. От тях 184 са я употребявали ежедневно, а 262 – два или повече пъти на ден. След отчитане и на множество други фактори, включително образованието на майката, семейното положение на родителите и семейните доходи и раса, се появява ясен модел. „Майките, отговорили, че са използвали канабис по време на бременността си, са били значително по-склонни да споделят, че децата им имат клинични проблеми със съня“, казва Евън Уинигер. Тези, които често са използвали марихуана, съобщават за симптоми на сънливост при децата си, както и проблеми със събуждането сутрин и прекомерна умора през деня.

Авторите отбелязват, че макар обемът на извадката им да е голям, изследването има някои ограничения. Помолихме майките да си спомнят дали са пушили марихуана преди 10 години, разказва Уинигер, предполагайки, че действителните нива на пренатална употреба може да са били по-високи. Въпреки че проучването не доказва, че употребата на канабис по време на бременност причинява проблеми със съня, то се основава на малко, но нарастващо множество доказателства, сочещи към такава връзка. Например, едно малко проучване установи, че децата, които са били изложени на марихуана в утробата на своята майка, са се събуждали по-често през нощта и са имали по-лош сън на 3-годишна възраст. И в други свои предишни проучвания Хюит, Уинигер и техни колеги установяват, че тийнейджърите, които често пушат марихуана, са по-склонни да развият безсъние в зряла възраст.

Изследователите не са сигурни как точно излагането на канабис по време на уязвими периоди от развитието може да оформи моделите на сън в бъдеще. Но проучвания върху животни предполагат, че тетрахидроканабинолът и други така наречени канабиноиди – активните съставки в марихуаната – се прикрепят към CB1 рецепторите в развиващия се мозък, оказвайки влияние върху зоните, които регулират съня.

От друга страна, бъдещите майки трябва да бъдат добре информирани за прокламираната „полза“ от марихуаната срещу сутрешно гадене. Според изследванията на Университета Колорадо Боулдър, около 70% от т.нар. dispensaries в Колорадо препоръчват канабиса именно при такива случаи. Но все повече доказателства сочат потенциални вреди, включително ниско тегло при раждане и когнитивни проблеми по-късно. А тъй като днес марихуаната е твърде разпространена, включително с много по-високи нива на THC, отколкото преди десетилетие, въздействията върху мозъка на плода вероятно са по-сериозни отпреди.

Проучването е още един пример за това защо бременните жени трябва да избягват употребата на канабис, казва още Хюит. За децата им това може да има дългосрочни последици, допълва той.

Източник: ScienceDaily