Мирела Димитрова е психолог, експерт с дългогодишен опит към Центъра за безопасен интернет. Работата ми в Центъра се изразяваше в консултиране и обучения на деца, младежи, учители, социални работници и родители по теми, свързани с безопасния интернет и това как да направим онлайн пространството едно по-приятно място, в което децата да намират полезна информация, като паралелно с това бъдат максимално защитени от рисковете, споделя тя. Колкото по-нашумял става интернетът, толкова повече хората имат нужда от подкрепа за справяне с различни ситуации в онлайн пространството, категоричен е психологът.
В поредица от публикации Мирела Димитрова коментира някои от най-разпространените видове опасности, дебнещи в интернет не само децата, но и възрастните, а също така говори за начините, чрез които можем да се предпазим от тях. Във втората от тях на фокус е секстингът.

Секстингът е модерният начин за флирт в онлайн пространството през последните години, като освен от тийнейджъри се практикува и от възрастни.

Какво всъщност представлява той?

Секстинг е кореспонденция със сексуално съдържание или заснемането и разпространяването на разголени или голи (провокативни) снимки. Най-често срещан е в разговори между двама партньори, които са в любовни взаимоотношения. Най-популярното приложение, използвано за тази цел, е Snapchat, защото позволява както снимковото съдържание, така и текстовото да изчезва след определен период от време, въпреки че на всички е известна възможността за скрийншот. Границата между забавлението и тормоза се преминава в момента, в който отношенията между двама партньори вече не са толкова розови, те са се скарали или разделили и едната страна е наранена. За отмъщение, в интернет се разпространяват чатовете със сексуално съдържание или голите снимки. Така, доста интимни снимки, които преди време са се разпращали между вече бившите партньори, могат да станат публични и доста хора да ги видят. Тук негативът е, че остават много трайни белези върху доверието. Въпросният потърпевш е имал доверие на някого, имало я е и тръпката, че пращаме такива снимки, показвайки, че вярваме на този човек, а накрая той ни е подвел. В такива случаи не се губи доверието само към този определен човек, но и към бъдещите партньори. Когато става въпрос за по-малки населени места, случвало се е да се налага семейства да се местят в други градове, за да подсигурят по-спокоен живот, както на възрастните, така и на децата, жертви на секстинг.

При такива казуси трябва да се работи много активно на местно ниво. Защото това, което Центърът за безопасен интернет може да направи, е да премахне дадената снимка или съдържанието онлайн. Оттам нататък трябва да се работи с детето, чиято снимка е качена, както и с това, което я е качило. Също така и с другите ученици, като им бъде обяснено какво се е случило, защо не бива да се подиграваме на такива неща и как те могат да се случат на всеки от нас. Хората не бива да съдят толкова строго за това, което се е случило, да не линчуват потърпевшите и да не им поставят етикети, а да се опитат заедно да се преборят с тази ситуация.

Потърпевши от секстинг могат да бъдат не само момичетата, но и момчетата. Атаката може да дойде и от съученици, и от педофили. В случая с педофилите най-често имаме профили във Фейсбук или Инстаграм, които не се познават, като педофилът се представя за връстник на набелязаната жертва. Завързват се някакви взаимоотношения и при евентуално изпращане на разголена снимка започва сексторшън – сексуално изнудване. То може да бъде за още снимки или за пари, както най-често се случва при момчетата. Но изнудвачът обикновено не спира, след като вече веднъж е получил исканите пари, а тормозът от негова страна се превръща в системен. Така жертвите влизат в един омагьосан кръг, като постоянно трябва да изпращат пари или сексуално съдържание.

Важно е хората да знаят, че в платформата Скайп е предпочитана от педофилите, защото е криптирана и е доста по-трудно да се идентифицират, за разлика от платформите Фейсбук и Инстаграм. Водейки обучения на деца им казваме, че когато някой, с когото комуникират в интернет, ги помоли да преместят разговора в Скайп, това трябва да им бъде като червена лампичка, че нещата може да не са наред. В по-редки случаи в резултат на изнудването може да се стигне и до трафик на хора. Обикновено това се случва, когато децата-жертви са малко по-големи, а целта е работа или проституция.