Индийското орехче е популярна подправка, която, обаче, в завишени количества или при продължителна консумация може да подейства на човек, както някои халюциногенни лекарства, а в медицинската практика е добре позната интоксикацията с него. Индийското орехче идва от семената на дърво, наречено Myristica fragrans. То е вечнозелено дърво, което може да израсте до 20 метра височина. Дървото е местно за Индонезия и расте също в Китай, Малайзия, Индия, Шри Ланка и дори Южна Америка. Производителите събират семената на Myristica fragrans и след това ги изсушават, преди да ги използват за подправката индийско орехче.

Индийското орехче се употребява широко в кулинарията, като с него се подправят пайове, колбаси, сосове, зеленчуци, месо. В Азия индийското орехче е служило, като традиционно лекарство за лечение на стомашни спазми, диария и ревматизъм. Индийското орехче може да има антиоксидантни и антимикробни свойства, както и въздействие върху централната нервна система. Според изследователите, обаче, интоксикацията с индийско орехче може да причини сериозни симптоми и странични ефекти. По-сериозните симптоми обикновено се проявяват, след като човек е консумирал по-голямо количество индийско орехче или го е комбинирал с други вредни вещества. Химичното съединение в индийското орехче, което причинява интоксикация, се нарича миристицин, като то се среща още в етеричните масла на някои растения, като магданоз и копър. Когато човек консумира миристицин, тялото го метаболизира, образувайки 3-метокси-4,5 метилендиоксиамфетамин (MMDA). MMDA има халюциногенни свойства.

Хората с интоксикация с индийско орехче изпитват различни симптоми, най-често сънливост и халюцинации. Сред другите чести симптоми са още виене на свят, суха уста, объркване, припадъци. Симптомите се проявяват в рамките на 3–8 часа от поглъщането на индийското орехче и могат да продължат около 10 часа. Други съобщени неблагоприятни ефекти, свързани с интоксикация с индийско орехче, включват: повръщане, усещане за парене или боцкане в ръцете, краката или стъпалата, изтръпване, ниско кръвно налягане, повишен пулс.

Източник: MedicalNewsToday