Луди оргии, разговори със Сатаната и изпадане в състояние на безумие. Това са последствията, които могат да сполетят употребяващите канабис, според информационните материали срещу марихуаната в началото на 20-ти век. Мнозина твърдяха, че през 2020 г. бизнесът с отглеждане и разпространение на марихуана ще отбележи своеобразен пик не само в Америка, но и по целия свят – преди той да бъде силно ограничен поради пандемията от Covid-19. Случайно или не в същия момент на бял свят отново излязоха позабравени – донякъде странни, плакати от началото на 20-ти век – периодът, когато американската администрация води активна битка с марихуаната – далеч от непринуденото отношение, което съвременните Съединени щати имат днес.

Хари Анслингер, комисар на Федералното бюро за наркотици, провежда своеобразен кръстоносен поход срещу канабиса през 30-те години на миналия век, задействайки пропагандната машина. И всичко това във време, в което на рисковете от употребата на канабис се гледа с насмешка, а твърдения, като тези, че марихуаната може да доведе до лудост или насилствено поведение, са определяни просто като „абсурдна заблуда“. Анслингер залага на заснемането на кратки филми и реклами, като сред популярните клипове е този за Виктор Ликата, който твърди, че е убил семейството си с брадва, докато е бил под влиянието на канабис. Особено актуален по това време е и „Reefer Madness” от 1936 г., първоначално известен със заглавието „Tell Your Children”. Много разпространени стават и плакатите срещу марихуаната, като фокусът при тях пада основно върху употребата на канабис и младите жени.

Група лекари и фармацевти се свързват с Хари Анслингер, твърдейки, че марихуаната не представлява сериозна опасност, но той игнорира твърденията им. В интерес на истината, сравнено с наши дни по това време употребата на марихуана не е толкова широко разпространена, но при участията си в радиопредавания и токшоута Анслингер говори за епидемия. По думите му, тя е „пряк път към лудницата“ и може да превърне в убиец и най-порядъчния човек.

 

В един момент, обаче, пропагандата му придобива силно расови нюанси. Той преследва джаз музикантите – които в по-голямата си част са чернокожи, изтъквайки, че тревата ги кара да правят „музиката на дявола”. Под негово влияние терминът „канабис“ е заменен с испанската дума „марихуана“ – промяна, която той използва, за да свърже наркотика и употребата му с латиноамериканците. Така или иначе, обаче, стратегическото използване на средствата за масова информация и налагането на емоционални заглавия в информационните материали правят така, че обединяват иначе разединената по това време нация в борбата срещу марихуаната.



Битката срещу марихуаната е подновена отново през втората половина на 20-ти век, когато Ричард Никсън официално обявява война на наркотиците през 1971 г., а американското правителство харчи около 1 трилион долара в борбата с търговията с дрога.

Източник: Daily Mail