Ново проучване установява, че децата, изложени на тютюнев дим, е по-вероятно да развият високо кръвно налягане в сравнение с връстниците им, които не са изложени. Изследователи от Медицински център Монтефиоре в Бронкс, Ню Йорк, установяват, че 6% от децата, изложени на тютюнев дим, са имали високо кръвно налягане в сравнение с 4% от децата, които не са били изложени, съобщава CNN.

Според д-р Карън Уилсън, председател на Американската академия по педиатрия, констатациите са обезпокоителни. „Смятаме, че тютюнопушенето намалява, когато всъщност процентът на възрастните пушачи намалява, но рядко се взема предвид процентът на децата, изложени на тютюнев дим“, каза Уилсън, която не участва в проучването.

Авторът на изследването д-р Ребека Леви отбелязва, че високото кръвно налягане може да бъде рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и други заболявания по-късно в живота. Присъствието на пушачи има и други негативни последици, отбеляза тя. Децата, които са около родителите и други възрастни, които пушат, са по-склонни да започнат да пушат, коментира д-р Леви.

Източник: Partnership to End Addiction