Ново проучване, обхванало 1100 възстановяващи се от опиоидна зависимост разкрива, че рисковете от рецидив сред тях са различни. Изследователи са проследили въпросните лица в продължение на една година след лечение в над 100 лечебни заведения в Съединените щати. В този период 55% от жените и 51,5% от мъжете са използвали опиоиди поне веднъж. Изследването разглежда повече от 30 потенциални причини за рецидив. За жените най-големите рискови фактори за опиоиден рецидив са депресия и посттравматично стресово разстройство. За мъжете най-силните рискови фактори включват употребата на различни вещества и анамнеза за разстройство на поведението – проблем, при който се нарушават правилата или основните права на другите. Както при жените, така и при мъжете, по-крехката възраст също се разглежда като риск от рецидив, показват резултатите.

Изследването на Университета в Южна Калифорния е публикувано онлайн в списание „Addiction”. Изследователите казват, че техните проучвания могат да посочат пътя към насочено към двата пола лечение. „Тези резултати предполагат, че жените биха се възползвали особено от лечение, което се справя със симптомите с помощта на подходящи лекарства и когнитивни поведенчески подходи“, казва водещият автор Джордан Дейвис. „За разлика от тях мъжете по-скоро ще се възползват от когнитивни поведенчески интервенции за взаимопомощ, които подкрепят развитието на просоциално поведение“, добавя Дейвис.

По време на пандемията от COVID-19 в Съединените щати се наблюдава рязко повишение на смъртните случаи след свръхдоза, като две трети включват опиоиди. За период от 12 месеца в САЩ са регистрирани 81 000 смъртни случая от предозиране, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Лечението на злоупотреба с опиоиди – което може да включва както лекарства, така и поведенческа терапия – може да бъде ефективно, но рискът от рецидив е постоянно предизвикателство, отбелязват изследователите. Според тях, бъдещите изследвания трябва да се фокусират върху начините за намаляване на различните и специфични рискове от рецидив при жените и мъжете.

Източник: US News