Общност в щата Индиана, САЩ, използва иновативен подход, за да помогне на родителите да идентифицират употребата на наркотици от страна на техните деца и скривалищата в домовете им. Наскоро в кметството на Бук Гроув се проведе интерактивна обиколка, за да се покаже на родителите къде тийнейджърите са склонни да крият наркотици. Обиколката се провежда в ремарке, направено да прилича на стая на тийнейджър. „Екскурзоводите” посочват скривалища и предупредителни табели, илюстриращи колко лесно е за тийнейджърите да крият наркотици в домовете си, понякога дори на видно място.

Злоупотребата с наркотици от тийнейджъри е сериозен проблем за общественото здраве. Той, също така, излага тийнейджъра на риск за цял живот от злоупотреба с наркотични вещества и други здравословни проблеми. Според щатските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, злоупотребата при тийнейджърите може да повлияе отрицателно върху развитието на мозъка и да насърчи опасно поведение. Бъдещи здравословни проблеми, като сърдечни такива, високо кръвно налягане и нарушения на съня са свързани с употребата на наркотици в юношеска възраст. Американската академия по педиатрия препоръчва скрининг за злоупотреба със забранени вещества за всички подрастващи, започвайки още на девет години.

За съжаление, в много случаи употребата на наркотици от тийнейджъри може да остане незабелязана, тъй като те често проявяват мрачно, непредсказуемо и дори непостоянно поведение със или без употребата на наркотични вещества. Освен това, тийнейджърското желание за неприкосновеност на личния живот, което често съпътства този етап на развитие, може да затрудни възрастните да следят за употребата на наркотици. Инициативи, като „Пътуващото ремарке” стават все по-популярни. Целта е да се дадат практически съвети на родителите и по-добра представа за това как да се идентифицират и открият признаците за потенциална употреба на наркотици.

Къде най-често децата крият наркотици?

Родителите искат да знаят: къде децата крият наркотици? „Пътуващото ремарке” дава реални примери за това къде родителите трябва да търсят, за да намерят скрити наркотици или признаци за употреба на наркотици. Някои често срещани скривалища включват:

Кутийки от лекарства
Флакони от дезодорант или пяна за бръснене
Туби от шампоан
Кенчета или бутилки от безалкохолни напитки
Четки за коса
Батерии

Още някои важни признаци, върху които се акцентира са:

Лекарства със слабително действие, тъй като опиоидите могат да причинят запек. Потърсете в кошчето за боклук празни гел капсули, горяло алуминиево фолио или памучни тампони с липсващ памук. Потърсете липсващи сребърни прибори, особено лъжици.
Обувки със свалени връзки
Електронни везни

Други признаци за употреба на наркотици от тийнейджърите:

Според изследване, публикувано от Националния здравен институт, признаците за употреба на наркотици от тийнейджърите включват:

Промени в поведението
Нови или често сменящи се групи приятели
Нежелание за участие в семейни мероприятия
Отрицание
Необичайно или насилствено поведение
Неясна реч или ограничена комуникация
Липса на мотивация
Кражби
Пренебрегване на хигиената
Небрежност
Загуба или наддаване на тегло
Запушен или течащ нос
Сънливост или умора

Когато са налице няколко от тези симптоми или сте открили скрити наркотици, е важно да предприемете стъпки, за да помогнете на тийнейджъра, който употребява наркотици. Тийнейджърите често само експериментират с вещества и може би не разбират напълно дългосрочните последици.

Източник: The Recovery Village