Продажбата на наркотици в „тъмната мрежа” е често срещана и трудна за проследяване, като резултатът от нея е разрастване на опиоидната епидемия в Америка, разкрива изследване на Тексаския университет. Това проучване осветлява сложните методи за това как се случва доставката на наркотици в САЩ, споделя Тифани Шампан-Лангабир, асистент по здравна информатика в Университета на Тексаския здравен научен център в Хюстън. Предозирането с опиоиди причинява повече смъртни случаи в Съединените щати, отколкото пътнотранспортни произшествия и самоубийства, отбелязва тя в интервю за университетско издание.

Използвайки програмен език за изследване на „тъмната мрежа” Шампан-Лангабир и нейни колеги са попаднали на повече от 248 000 обяви, свързани с опиоиди, в 10 анонимни онлайн пазара. Това включва малко над 28 100 продуктови списъци и над 13 500 реклами. Те са били свързани с над 5100 идентификационни номера на доставчици на опиоиди и близо 2800 идентификационни номера на купувачи. Публикациите включват снимки на продукти и отзиви, както и инструкции за закупуване на артикулите. Скоро след като продуктът е бил публикуван и продаден, продавачът и сайтът са изчезнали, се казва в доклада на авторите, публикуван наскоро в Journal of Medical Internet Research.

„За да закупите продукта, трябва да използвате криптовалута, която изисква високо ниво на технологии“, споделя още Тифани Шампан-Лангабир. „Когато чуете опиоиди или хероин, вие се сещате за наркотици, които се продават на улицата. Но днес хората могат да купуват или продават с много по-бързи темпове и то в световен мащаб, използвайки мрежата”, коментира тя. Изследователите се надяват, че техните констатации ще подтикнат политиците да предприемат стъпки за ограничаване на продажбите на опиоиди в „тъмната мрежа”. „Това е само първото от много проучвания, които потенциално могат да спрат голямата търговия с опиоиди. Мисля, че доказахме, че използвайки езика за кодиране, можем поне да сме в час със случващото се в „тъмния Интернет” и да се надяваме, че един ден ще можем да контролираме процесите там”, коментира Шампан-Лангабир.

Източник: US News