Забраната на ментоловите цигари е довела до рязко увеличение на броя на пушачите, които са се отказали от вредния навик, установи ново канадско проучване. Изследователите отбелязват, че подобна забрана в Съединените щати вероятно ще има още по-голямо въздействие върху процента на отказалите тютюнопушенето.

„Положителните ефекти от забраната на ментоловите цигари в Канада предполагат, че забраната им в САЩ би довела до още по-големи ползи, тъй като тези цигари са много по-популярни в Щатите“, коментира изследователят Джефри Фонг от Университета на Ватерло в съобщение до медиите. „Нашите констатации ни водят до извода, че забраната на цигари с ментол в САЩ ще доведе до отказване на поне 923 000 пушачи, включително 230 000 афроамериканци“, коментира той.

Фонг изследва близо 1100 пушачи на традиционни цигари и 138 – на ментолови, през 2016 г. – преди забраната – и през 2018 г., след като забраната влиза в сила. Той установява, че 59% от пушачите на ментолови цигари са се опитали да откажат пушенето след забраната, в сравнение с 49% от пушачите, които употребяват цигари с традиционен аромат. В допълнение изданието HealthDay съобщава, че 21% от пушачите на ментолови цигари са се отказали от пушенето след забраната им, в сравнение с 11% от пушачите на обикновени цигари.

Източник: https://drugfree.org/