“Хората натрупват килограми, когато спрат цигарите”

Това е истина, но не цялата истина. По-голямата част от хората, които спрат пушенето наистина наддават килограми, обикновено по-малко от 10 паунда (10 паунда = 4.5 кг). Все пак, не всеки един наддава на килограми. Използването на лекарства или никотинови заместители (като например никотинова дъвка) също помагат. По-важното е, че предимствата от спирането на пушенето надминават многократно здравните рискове от наддаването на тегло. Освен това, вие можете да контролирате постиженията си. Ако вие можете да спрете пушенето, то вие можете да свалите излишните килограми по-късно.

“Ако наддам на килограми, ще бъда по-малко атрактивен/а”

Помислете за момент. Първо, непушачите често намират пушачите за непривлекателни. Второ, преждевременното остаряване, жълтите зъби и миризмата на цигарен дим не са атрактивни. Трето, дали предимствата на това да сте слаби са по-големи от риска да имате рак на белия дроб и други заболявания, които са свързани с пушенето.

“Пушенето е успокояващо”

Никотинът е стимулант. Успокояването вследствие на пушенето обикновено е заради това, че пушенето временно намалява никотинозависимите ефекти – ефекти, които ни карат да усещаме безпокойство. Има много техники за намаляване на стреса, които могат да помогнат да се справим с тези ефекти, както и по-добре да управляваме стреса.

“Не мога да спра пушенето. Опитвах толкова много пъти да спра”

Средностатистическия пушач има 5 до 7 опита преди да успее да откаже цигарите. Това отнема толкова време, колкото е нужно. Продължавайте да опитвате, докато намерите начин да спрете пушенето.

“Прекалено съм стар, за да ги спра”

Старите пушачи имат 50% по-голям шанс да се откажат от цигарите успешно, в сравнение с която и да е друга възрастова група. Мъдростта, която идва с възрастта може наистина да ви бъде много силен помощник, който да ви помогне да спрете цигарите.

„Не мога да си позволя (много ми е скъпо) да започна никотино заместваща терапия (nicotine replacement therapy – NRT)”

Вашият медицински застраховател може да плати за едно такова лечение. Парите, спестени когато не си купувате цигари, най-вероятно ще покрият разходите за никотино заместващо лечение.

“Аз обичам да пуша”

Попитайте себе си колко е вярно това твърдение. Дали се наслаждавате на всяка цигара, която пушите, или само тези, които свързвате с определени ритуали или навици, като например след хранене или с чаша алкохол? Дали това, че ви е приятно си заслужава да рискувате собственото си здраве? Огледайте се и попитайте себе си, дали ше продължавате да си мислите, че обичате пушенето, ако имате белодробно или сърдечно заболяване.

“Твърде късно е. Вече съм увредил тялото си”

Вашето тяло започва да възстановява щетите още в първите 12 часа след като спрете пушенето. Всеки един човек може да има ползи от спирането на цигарите. Дори възрастните хора, които са пушили много дълги години, имат подобрения в здравословното си състояние в момента, в който спрат да пушат.

“Ще се чувствам некомфортно, ако спра да пуша”

Това е така. Въпреки това, това е краткотраен дискомфорт, който ще изчезне с течение на времето. Ракът на белия дроб е много по-некомфортен.

“Моята баба пушеше, докато умря на 95 години и никога не се разболя дори и за ден през целия си живот”

Вашата баба е била голям късметлия, но тя е била изключение на правилото. Наистина ли това е рискът, който искате да поемете?


Ето някои факти за пушенето:


Приблизително 500 000 души годишно умират в САЩ, заради пушенето. Сравнете това с 8000 до 12000 смъртни случаи годишно, свързани с хепатит C инфекцията. Пушачите, които продължават да пушат имат шанс 50 на 50 да умрат от болест, свързана с пушенето. Смъртните случаи, свързани с усложнения, причинени от HCV инфекция, са приблизително 3%. Това означава, че пушачите с HCV имат много по-голям риск да умрат от пушенето, отколкото от хепатит C.

Пушенето може да доведе до по-голямо възпаление, свързано с HCV инфекцията. В САЩ, 1 на всеки 5 души умира от заболяване, свързано с пушенето, докато само 1 на всеки 34 000 души умира от усложнения, причинени от HCV инфекция.

Повече смъртни случаи вследствие на тютюнопушенето са причинени всяка година, отколкото от сумарния брой на смъртните случаи, причинени от ХИВ, незаконно използване на наркотици, използване на алкохол, пътни инциденти с мотоциклети, самоубийства, и убийства.

Повече хора годишно умират от пасивно пушене (70 000), отколкото от HCV. Пушенето около деца и хора с проблеми с имунната система ги излага на потенциално смъртоносни вещества и субстанции.

Бременните жени, изложени на тютюнев дим (пасивни пушачки) рискуват преждевременно прекъсване на бременността. Бебетата им могат да бъдат родени малки и са изложени на риск от Синдрома на внезапна детска смърт (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS). Децата, родени от майки, които са били изложени на пасивно пушене, имат по-голяма вероятност да имат проблеми с ученето и запаметяването, както и здравословни проблеми. Децата, които са пасивни пушачи имат по-голям риск да развият астма и други здравословни проблеми.

Пушенето е причина номер едно за възникването на пожари и на инцидентни смъртни случаи, причинени от пожар. Обратно на общоприетите вярвания, това не се случва вследствие на заспиване, докато някой пуши, а най-вече поради неправилно изхвърляне на недобре загасени или запалени цигари.

В цигарения дим има повече от 4 000 химикали. Някои от тях се намират в дървения лак, отровите срещу насекоми и плъхове. Ако вие сте пушач, който отказва да започне HCV лечение, защото не искате да “тъпчете тялото си с химикали”, трябва да знаете, че вие вече го правите с всяка една изпушена цигара.
Половината от всички хора, които някога са пушили, са спрели цигарите.

Всяка изпушена цигара открадва 7 минути от живота на пушачите. Приблизително един ден от живота на пушача се продава за един стек цигари, които той/тя изпушва.

Източник: https://www.hepactive.org/