Самотата е рисков фактор, свързан с това тийнейджърите да прекарват все по-дълго време в интернет, а рискът от това се е увеличил по време на пандемията от коронавирус: самотата става все по-разпространена сред подрастващите, които прекарват по-дълги и по-дълги периоди от време онлайн. Проучване, фокусирано върху вредното използване на интернет от юноши, е включило общо 1750 финландски тийнейджъри, които са анкетирани в три етапа – на 16, 17 и 18-годишна възраст. Резултатите са публикувани в списание Child Development.

Използването на интернет от юношите е нож с две остриета: докато последиците от умерената употреба са положителни, ефектите от компулсивната употреба могат да бъдат вредни. По-дългото време онлайн обикновено означава пристрастяване към игри или постоянно наблюдение на харесванията в социалните медии и сравненията с други потребители. „В пандемията от коронавирус самотата се е увеличила значително сред подрастващите. Те търсят чувство за принадлежност в интернет. Самотните юноши се насочват към интернет и са изложени на риск да станат зависими. Пристрастяването към интернет може допълнително да влоши тяхното здраве и да доведе до депресия”, казва професор Катарина Салмела-Аро от Университета в Хелзинки.

Рискът от развиване на зависимост към интернет е най-висок сред 16-годишните, като явлението е по-често сред момчетата. За някои проблемът продължава и до зряла възраст, но за други той намалява с напредването на възрастта. Намаляването на проблемната употреба на интернет често се свързва с развитието на юношите, когато тяхната саморегулация и контрол се подобряват, мозъкът им се адаптира и задачите, свързани с образованието, насочват вниманието им. „Утешаващо е да се знае, че проблемната употреба на интернет е адаптивна и често се променя в края на юношеството и по време на прехода към зряла възраст. Следователно трябва да се обърне внимание на въпроса както в училище, така и у дома. Справянето със самотата също служи, като важен канал за предотвратяване прекомерната употреба на интернет“, отбелязва проф. Салмела-Аро. В проучването е установено, че климатът в семейството също е от значение: децата на разделени родители са изправени пред по-голям риск от интернет зависимост. Ако родителите не се интересуват достатъчно от живота на своите деца, те може да имат затруднения.

Източник: ScienceDaily