Тийнейджърите и възрастните с аутизъм обикновено по-рядко от другите хора посягат към наркотици и алкохол, но ново изследване установява, че тези от тях, които го правят, са почти девет пъти по-склонни да ги използват като един вид маскиране на симптомите на болестта. В случая специалистите използват термина „camouflaging”, като най-често той е свързан с проблеми с психичното здраве и повишен риск от самоубийство сред хората с аутизъм.

„Подобни резултати бяха шокиращи за нас“, казва съавторът на изследването Елизабет Уиър, докторант в Центъра за изследване на аутизма в Кеймбридж, Великобритания. Засягащи 1 от 54 деца в Съединените щати, разстройствата от аутистичния спектър са общият термин за група увреждания в развитието, които могат да причинят значителни социални, комуникационни и поведенчески проблеми, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. За изследването си учените са попитали близо 1200 души с аутизъм и около 1200 без аутизъм колко често са употребявали наркотици или алкохол чрез анонимно онлайн проучване. От тях повече от 900 участници са дали по-подробни отговори защо са се насочили към наркотиците и алкохола. Изследователите не са питали директно какви видове наркотици са употребявали анкетираните, но мнозина от тях са споделили, че става въпрос за марихуана, MDMA (екстази), хероин, кокаин, халюциногенни гъби, кетамин и LSD.

Като цяло хората с аутизъм са по-малко склонни от останалите да употребяват наркотици или да консумират алкохол. Това е добрата новина. Не толкова добрата новина е, че въпреки тези по-ниски нива, хората с аутизъм са много по-склонни да прибягват към употребата на алкохол или различни вещества, за да маскират симптомите на своето заболяване, сочат данните от проучването. Това е много тревожно, казва Памела Фелисиано, научен директор на SPARKforAutism.org. И допълва, че при аутистите маскиращите стратегии са свързани със симптомите на психичното здраве и повишен риск от самоубийство.

Хората с аутизъм също са повече от три пъти по-склонни да използват наркотици или алкохол за самолечение на тревожност, депресия и/или мисли за самоубийство, установява още проучването. За някои такова самолечение позволява да бъдат намалени дозите на предписаните лекарства за съответното заболяване. „Но коригирането на дозите на предписаните лекарства и използването им заедно с наркотични вещества може да бъде изключително опасно“, отбелязва Елизабет Уиър. „На този етап няма конкретни насоки за лечение на злоупотреба с наркотични вещества при хора с аутизъм. Това поле е наистина ново и ще бъдат необходими още много проучвания в тази насока”, допълва тя.

Изследването е публикувано в изданието на „The Lancet Psychiatry” от 1 юли.

Източник: US News