Случаите на шизофрения вследствие употребата на марихуана са се увеличили рязко от средата на 90-те години на миналия век до днес, твърдят датски изследователи. Данните от предишни изследвания сочат, че употребата на марихуана е свързана с повишен риск от развиване на шизофрения. Въпреки че стриктната причинно-следствена връзка не може да бъде доказана от новото проучване, много експерти смятат, че злоупотребата с марихуана може да допринесе заедно с други рискови фактори за отключване на шизофрения при определени хора.

В новото проучване изследователите са установили, че процентът на диагнозите на шизофрения в Дания, свързани със злоупотреба с канабис, се е увеличил от 2% през 1995 г. на около 4% през 2000 г. и се е покачил допълнително до 8% от 2010 г., съобщава CNN. Според изследователите злоупотребата с канабис обикновено се дефинира като употреба в рамките на продължителен период, при което хората развиват толеранс към него; използват го в по-големи количества; стават неспособни да намалят употребата му и прекарват голяма част от деня си в пушене или възстановяване от ефектите на марихуаната. Мнозина неглижират вършенето на важни ежедневни дейности и отбягват поемането на отговорности, отдавайки се на зависимостта, дори когато осъзнават, че тя има отрицателни последици.

„При шизофренията хората страдат от нарушение в мисловната дейност и халюцинации, като ефектите могат да бъдат тежки и изтощителни. Мисля, че е изключително важно да използваме както нашето изследване, така и други изследвания, за да подчертаем, че употребата на канабис не е безобидна, когато става въпрос за психични заболявания”, казва Карстен Хьортьой, автор на изследването и доцент в Центъра за изследвания на психичното здраве в Копенхаген. „За съжаление, обаче, канабисът се възприема от мнозина, като безобидно вещество. Това е жалко, тъй като виждаме преки връзки с развиването на шизофрения, както и с разстройства на познавателните функции. Разбира се, нашите констатации ще трябва да бъдат потвърдени и от други колеги преди да могат да се направят категорични заключения”, споделя още Хьортой.

Източник: HealthDay