Анализ на електронни здравни досиета на близо 580 000 напълно ваксинирани в Съединените американски щати е установил, че рискът от заразяване със SARS-CoV-2 сред ваксинираните пациенти, зависими от наркотични вещества, е по-висок от този сред ваксинираните, неупотребяващи наркотици. Проучването е публикувано в списание World Psychiatry и ръководено от изследователи от Националния институт за злоупотреба с наркотици (NIDA), част от Националния институт по здравеопазване, и университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо. Установено е, че съпътстващите заболявания и неблагоприятните социално-икономически условия, които са по-чести при злоупотребяващи с наркотични вещества, до голяма степен са причина за повишения риск от заразяване с COVID-19. Също така, в анализа се посочва, че висок процент от хоспитализираните или починали от COVID-19 пациенти са такива, злоупотребяващи с алкохол, канабис, кокаин, опиоиди.

„Първото и най-важно нещо, което е нужно да се отбележи, е, че ваксинацията е от огромно значение при хора, злоупотребяващи с наркотични вещества, като за съжаление не мога да скрия, че процентът на ваксинираните сред тях е изключително нисък“, казва директорът на NIDA Нора Волков, доктор по медицина и един от водещите автори на изследването. „Трябва да продължим да насърчаваме и улесняваме ваксинацията срещу COVID-19 сред зависимите“, допълва тя, но не отрича, че дори след ваксинация тази група е изложена на повишен риск от заразяване с COVID-19.

Проучвания, проведени в ранните етапи на пандемията, са установили, че употребяващите наркотични вещества са изложени на повишен риск от инфекция със SARS-CoV-2 и е по-вероятно при тях да има тежко протичане на болестта, изискващо хоспитализация или да доведе до смърт. Оттогава насам ваксините станаха широко достъпни, което значително намалява риска от COVID-19 и тежко боледуване. Въпреки това, клиничните изпитвания, оценяващи ефективността на ваксините, не включват конкретно хора, злоупотребяващи с наркотици. Тъй като много от тях са имунокомпрометирани поради употребата на наркотици и съпътстващи заболявания, изследователи предполагат, че те могат да останат изложени на повишен риск и след ваксинация.

„От предишни проучвания знаем, че зависимите могат да бъдат особено уязвими към COVID-19 и при тях да има тежки увреждания вследствие на болестта. Тези резултати подчертават, че макар ваксината да е от съществено значение и да е ефективна, някои от рисковите фактори остават налице“, казва д-р Ронг Сю, професор в Центъра за изкуствен интелект в лекарствените проучвания в университета Case Western Reserve. „Важно е непрекъснато да се оценява ефективността на ваксините срещу COVID-19 и дългосрочните последствия от COVID-19, особено сред хората, злоупотребяващи с наркотични вещества“, допълва специалистът.

Източник: National Institute on Drug Abuse