Психическа травма в детството може да повиши риска от лошо здравословно състояние през целия живот. Изследователи са анализирали близо 2900 отговора от проучване за насилието в семейството, проведено в Нова Зеландия и са установили, че около 45% от респондентите казват, че не са имали неблагоприятни събития в детството, мнозинството са имали поне едно, а една трета съобщават за повече от едно.

Проучването включва осем категории травми в детството: емоционално, физическо или сексуално насилие или израстване в домакинство, където е имало насилие, злоупотреба с наркотични вещества, психично заболяване, развод или случай на член от семейството, попаднал в затвора. В сравнение с хората без преживяна травма в детството, лошото психично здраве е почти три пъти по-разпространено сред тези, които са преживели четири или повече неблагоприятни събития в ранните години от своя живот. Психичното здраве се класифицира като лошо, ако човек е бил диагностициран в дългосрочен план или наскоро е приемал антидепресанти или сънотворни лекарства.

Дори само един вид несгоди в детството е свързан с повишен риск от лошо психично здраве. Два или повече случая са свързани с по-висок риск, а четири или повече – с хронични физически здравословни проблеми. Рискът от сърдечни заболявания е по-висок сред хората, които са преживели емоционално или сексуално насилие, били са свидетели на насилие или са живели в домакинство, където е имало злоупотреба с наркотични вещества. Рисковете от заболяване от астма са по-високи сред тези, станали свидетели на злоупотреба с наркотици, психично заболяване или развод, според изследователи от университета в Оукланд. Изследването е публикувано в списание Child Abuse & Neglect.

„Стресовите фактори в детството могат да повлияят на много аспекти на нашето здраве през целия живот“, казва Джанет Фенслоу, доцент в Университетското училище по здравеопазване на населението. „Ефектите се разпространяват в обществото, за да създадат огромна тежест за семейството и нашето здравеопазване и икономика“, споделя още тя.

Предишни изследвания показват, че травма в детството може да повлияе на неврологичното и хормоналното развитие, когнитивни, социални и емоционални компетенции и рисково поведение, тютюнопушене или злоупотреба с наркотични вещества. Според изследователите, социално-икономическите фактори не обясняват напълно констатациите. „Политиката и програмите за справяне с бедността са важни сами по себе си, но няма да смекчат напълно ефекта от неблагоприятните преживявания в детството“, пишат Фенслоу и нейни колеги. Констатациите „трябва да осигурят тласък за установяване на широко разпространени инициативи за превенция и интервенция“, категорични са те.

Източник: HealthDay