Мнозина посягат към марихуаната, смятайки, че тя им помага да се отпуснат или да спят по-добре, но ново проучване установява, че тя може да направи точно обратното. „Мисля, че резултатите от него бяха донякъде изненадващи, защото според някои твърдения канабисът помага за съня, но все още не съществуват сериозни доказателствата в подкрепа на тази идея“, казва авторът на изследването д-р Карим Ладха. Той е анестезиолог и клиницист в Катедрата по анестезия в Университета на Торонто. Експертите препоръчват да се спи между седем и девет часа всяка нощ, но твърде малко или твърде много сън може да има отрицателни последици за здравето, споделя д-р Калвин Дип, също от Катедрата по анестезия в Университета в Торонто. „Когато говорим за идеална продължителност на съня, има оптимален диапазон или т. нар. ефект на Златокоска“, обяснява Дип. „Ако спите по-малко, това увеличава риска от дългосрочни сърдечно-съдови проблеми, като атеросклероза или дори инфаркт и инсулт. Но от друга страна, в литературата чрез широкомащабни проучвания е отразено, че за хора, които спят повече от осем или девет часа същите рискове са налице“, отбелязва специалистът.

Използвайки данни от Националното проучване на здравето и храненето в САЩ от 2005 до 2018 г., изследователският екип установява, че скорошната употреба на канабис може да е свързана както с твърде много, така и с твърде малко сън. Новото проучване включва близо 22 000 лица, които отговарят на всички въпроси относно продължителността на съня и проблемите със съня, използвания канабис и други потенциално влияещи фактори, включително здравословни проблеми, прием на лекарства и употреба на алкохол. Около 14,5% от участниците в проучването споделят, че са употребявали канабис през предходните 30 дни. Те са с 34% по-склонни да съобщават, че не спят достатъчно и с 56% – че спят твърде много. Те, също така, са с 31% по-склонни да споделят за проблеми със заспиването и при тях около 29% повече са се обърнали към лекар за проблемите си със съня.

Изследователите допълнително са анализирали данните по отношение на честотата на употреба на марихуана. Тези, които са я употребявали по-малко от 20 от последните 30 дни са с 47% по-склонни да спят твърде много. Но тези, които са употребявали канабис поне 20 от последните 30 дни са с 64% по-вероятно да спят твърде малко и 76% по-вероятно да спят твърде дълго, показват резултатите.

Източник: HealthDay