Повече от 1,2 милиона души могат да умрат от свръхдоза в Северна Америка до 2029 г., освен ако правителствата не приемат политики, които третират пристрастяването като хронично състояние, според нов доклад. В него се посочва, че ако не се предприемат действия, броят на смъртните случаи от предозиране с опиоиди може да бъде два пъти по-висок до края на това десетилетие, отколкото през последните 20 години, според UPI.

Пандемията влоши опиоидната епидемия чрез ограничаване на достъпа до грижи, претоварване на здравната система и добавяне на стресови фактори, които могат да доведат до пристрастяване, като безработица, инвалидност и загуба на близки, се посочва в доклада. Докладът на Комисията за опиоидната криза в Северна Америка „Станфорд-Лансет“, е установил, че близо 600 000 души в Съединените щати и Канада са починали от предозиране с опиоиди от 1999 г. насам.

„За да гарантираме, че са въведени мерки за ограничаване на епидемията от пристрастяване към опиоиди и предотвратяване на бъдещи такива, включващи други наркотици, предизвикващи пристрастяване, трябва да прекратим неправомерното влияние на фармацевтичната и здравната индустрия върху правителството и нерегламентирания натиск за употреба на опиоиди. Това включва изолиране на медицинската общност от влиянието на фармацевтичните компании и затваряне на постоянно въртящата се врата между регулаторните органи и индустрията“, казва професор Хауърд Кох от Училището по обществено здраве в Харвард в съобщение до медиите.

Източник: DrugFree.org