Редица изследвания твърдят, че консумацията на леки алкохолни напитки или на алкохол в умерени количества може да е полезна за здравето – в частност за сърцето, но голямо проучване, публикувано в JAMA Network Open, твърди, че приемът на алкохол независимо от количеството е свързан с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Констатациите, публикувани от екип, ръководен от изследователи от Massachusetts General Hospital (MGH) и Broad Institute на Масачузетския технологичен институт, предполагат, че евентуалните ползи от консумацията на малки количества алкохол всъщност могат да бъдат приписани на други фактори на начина на живот, които са често срещани сред умерените пиячи.

Проучването включва 371 463 възрастни – на средна възраст 57 години и средна консумация на алкохол от 9,2 напитки на седмица – които са били участници в UK Biobank – мащабна биомедицинска база данни и изследователски ресурс, съдържащ огромно количество генетична и здравна информация. В съответствие с по-ранните проучвания, изследователите са установили, че употребяващите леки до умерени алкохолни напитки имат най-нисък риск от сърдечни заболявания, следвани от хората, които се въздържат от пиене. Съответно, хората, които залагат на високоградусовите напитки, имат най-висок риск. Въпреки това, екипът е установил също, че пиещите от леко до умерено са склонни да водят по-здравословен начин на живот от въздържащите се – като повече физическа активност и прием на зеленчуци и по-малко пушене. Вземането под внимание само на няколко фактора за начина на живот значително намалява всяка полза, свързана с консумацията на алкохол, твърдят учените.

Изследването също така прилага най-новите техники в метод, който използва генетични варианти, за да определи дали наблюдаваната връзка между експозицията и резултата е в съответствие с причинно-следствения ефект – в този случай дали леката консумация на алкохол прави така, че човек да бъде защитен от сърдечно-съдови заболявания. „По-новите и по-напреднали техники вече позволяват използването на човешки генетични данни за оценка на посоката и величината на риска от заболяване, свързан с различни нива на експозиция“, казва д-р Кришна Г. Арагам, кардиолог в MGH и асоцииран учен в Broad Institute. „Следователно ние използвахме тези нови техники и обширни генетични и фенотипни данни от популациите на биобанки, за да разберем по-добре връзката между обичайния прием на алкохол и сърдечно-съдовите заболявания”, обяснява той.

Когато учените провеждат такива генетични анализи на проби, взети от участници, те откриват, че лицата с генетични варианти, които предразполагат по-висока консумация на алкохол, наистина са по-склонни да консумират по-големи количества алкохол и по-вероятно да имат хипертония и коронарна артериална болест. Анализите също така разкриват значителни разлики в сърдечносъдовия риск в целия спектър на консумация на алкохол както при мъжете, така и при жените – с минимално увеличение на риска при преминаване от нула до седем напитки на седмица, много по-висок риск при прогресиране от седем до 14 напитки на седмица, и особено висок риск при консумация на 21 или повече напитки на седмица. По-специално, констатациите предполагат повишаване на сърдечносъдовия риск дори при нива, считани за „нисък риск“ в САЩ (т.е. под две напитки на ден за мъже и една напитка на ден за жени).

Откритието, че връзката между приема на алкохол и сърдечносъдовия риск не е линейна, а по-скоро експоненциална, е подкрепено и от допълнителен анализ на данни за 30 716 участници в Mass General Brigham Biobank. Следователно, докато намаляването на консумацията може да бъде от полза дори за хора, които пият една алкохолна напитка на ден, ползите за здравето от намаляването могат да бъдат по-съществени – и може би по-клинично значими – при тези, които консумират повече.

Източник: ScienceDaily