Рекламите против вейпинга (бел. ред. пушенето на електронни цигари), насочени към тийнейджърска аудитория, имат най-голямо въздействие, когато наблягат на неблагоприятните последици и вредите от него, използват негативни образи и избягват мемове, хаштагове и други ориентирани към тийнейджърите стилове на комуникация, според проучване на изследователи от UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center. Според тях, определено съдържание на рекламите, което се използва в момента, особено изображения, свързани с бонбони и вкус, увеличава привлекателността на вейпинга и трябва да се избягва при проектирането на послания за превенция.

„Електронните цигари и вейпинга се превърнаха в сериозен проблем за общественото здраве“, казва д-р Сет М. Ноар от UNC Lineberger. „Процентът на тийнейджърите, употребяващи електронни цигари, се е увеличил от около 5% през 2011 г. до над 25% през 2019 г.“, споделя Ноар. „Това е тревожна тенденция, което превръща разбирането на ефективните послания за превенция на вейпинга в нещо изключително важно“, допълва специалистът.

След появата на електронните цигари много държавни и местни здравни отдели създадоха свои собствени послания за борба с вейпинга, насочени към тийнейджъри. Онлайн проучване помоли 1501 тийнейджъри да оценят седем произволно избрани реклами за превенция на вейпинга. Установено е, че тези, които ясно съобщават за вредите за здравето от вейпинга или сравняват вейпинга с пушенето на цигари, са сравнително по-ефективни. Неутралното или по-малко лично съдържание, като например препращане към въздействието на вейпинга върху околната среда, се оказва по-малко въздействащо.


„Логично, че когато напомняме на тийнейджърите за приятните аспекти на електронните цигари, дори в контекста на послание за превенция, рискуваме да нанесем вреда. По-специално открихме, че рекламното съдържание, свързано с вкус, е свързано и с привлекателността на вейпинга, както сред потребителите, така и сред неупотребяващите електронни цигари. Което е добро напомняне за това как ароматите на бонбони и плодове са довели до епидемията от вейпинг сред младите“, коментира още д-р Ноар. В бъдещи проучвания изследователите се надяват да проучат ефектите от други видове реклами против вейпинга върху широк кръг хора.

Източник: News-Medical.Net