Много хора консумират алкохол, като начин да се отпуснат и да намалят задръжките си. Въпреки че това пристрастяващо вещество може да има стимулиращ ефект, алкохолът е депресант, който може да има дългосрочни ефекти върху цялостното здраве. Разбирането на начина, по който алкохолът влияе на тялото, може да помогне на човек да се възстанови от алкохолна зависимост, както и да му предостави необходимата информация, за да намали риска от рецидив.
Особено в ранните етапи на пиене, алкохолът може да предизвика ефекти, подобни на тези на стимулант. Обикновено се наблюдават повишена сърдечна честота, по-високи нива на агресия и загуба на задръжки. Тези симптоми се дължат на освобождаването на допамин, причинено от консумацията на алкохол. Тъй като първоначалното освобождаване на допамин избледнява, обаче, депресивните ефекти на алкохола стават много по-очевидни. Колкото повече алкохол се консумира, неговите седативни и депресиращи свойства стават много по-значителни и тежки. Забавеното дишане, нарушените когнитивни функции, неясен говор, по-ниско кръвно налягане и сънливост или безсъзнание са всички възможни симптоми на прекомерна употреба на алкохол. Това също са често срещани симптоми на прекомерна употреба на други депресанти. В тежки случаи отравянето с алкохол може да доведе до смърт поради нарушаване на нервната система, причинено от неговите депресиращи свойства.
Наред с основните ефекти на алкохола, които включват по-нисък сърдечен ритъм и намалени когнитивни способности, той може да създаде и широк спектър от странични ефекти в ранните етапи на пиене: временно повишаване на сърдечната честота; ускорено дишане; агресивно поведение. При увеличена консумация на алкохол депресивните ефекти от него стават много по-очевидни. Сънливостта, гаденето и изпадането в безсъзнание са едни от най-честите депресивни странични ефекти от злоупотребата с алкохол.
Тъй като алкохолът е депресант, не е изненадващо, че прекомерната употреба е свързана с депресия при много хора. Тези, които страдат от пристрастяване към алкохола, са почти четири пъти по-склонни да изпаднат в тежка депресия в сравнение с тези, които не злоупотребяват с алкохол. По подобен начин хората, които са се борили с депресия, са изложени на по-висок риск от развитие на пристрастяване към алкохола. Тази двупосочна връзка между алкохола и депресията прави лечението и на двете състояния много по-трудно. Много хора с депресия използват алкохол като начин за самолечение. Справянето с основните причини както за алкохолната зависимост, така и за депресията, е необходимо, за да започне процесът на възстановяване.

Източник: soberlivingamerica.org