Купуването на наркотици от улицата е като игра на руска рулетка. От „Xanax“ до кокаин, лекарства или фалшиви хапчета, закупени в немедицински условия, може да съдържат животозастрашаващи количества фентанил. „Лекари като мен са забелязали нарастване на непреднамерената употреба на фентанил от хора, които купуват опиоиди и други лекарства, отпускани по лекарско предписание. Употребяващите хероин в моята общност в Масачузетс разбраха, че фентанилът е навлязъл в доставките на наркотици, когато броят на свръхдозите рязко ескалира. През 2016 г. аз и моите колеги открихме, че пациентите, които идват в спешното отделение и съобщават за предозиране с хероин, често имат само фентанил в резултатите от тестовете си за наркотици. Като ръководител на Катедрата по медицинска токсикология в Медицинското училище UMass Chan, аз изучавам фентанила и неговите аналози от години. Тъй като фентанилът стана повсеместен в САЩ, той трансформира пазара на незаконни наркотици и повиши риска от предозиране“, споделя д-р Кавита Бабу.

Фентанилът е синтетичен опиоид, който първоначално е разработен като аналгетик. Той има специфична химическа структура, която може да бъдe модифицирана, често незаконно, за да се образуват свързани съединения с подчертани разлики в ефикасността. Например, карфентанил – аналог на фентанила, образуван чрез заместване на една химична група с друга, е 100 пъти по-мощен от основната му структура. Друг аналог – ацетилфентанил, пък е приблизително три пъти по-мощен от фентанила. Въпреки броя и разнообразието на неговите аналози, самият фентанил продължава да доминира в незаконните доставки на опиоиди. Фентанилът е приблизително 50 пъти по-мощен от хероина и 100 пъти по-мощен от морфина. Търговците на наркотици използват аналози на фентанил, като фалшиво вещество в незаконните доставки на дрога още от 1979 г., като свързаните с фентанил смъртни случаи след свръхдоза са групирани в отделни градове.

Съвременната епидемия от фалшифициране на фентанил е много по-широка в своето географско разпространение, производство и брой смъртни случаи. Смъртните случаи след свръхдоза са се увеличили приблизително четири пъти – от 8 050 през 1999 г. на 33 091 през 2015 г. От май 2020 г. до април 2021 г. повече от 100 000 американци са загинали от предозиране с наркотици, като над 64% от тези смъртни случаи се дължат на неговия аналог. Незаконно произведеният фентанил се синтезира в международен план в Китай, Мексико и Индия, след което се изнася в Съединените щати като прах или пресовани хапчета. Освен това, появата на „тъмната мрежа“ – криптиран и анонимен ъгъл на интернет, който е убежище за престъпна дейност, улесни продажбата на фентанил и други опиоиди, доставяни чрез традиционните служби за доставка, включително пощенската служба на САЩ.

Фентанилът се продава както самостоятелно, така и често се използва като фалшиво вещество, тъй като неговото по-силно действие позволява на търговците да продават по-малки количества, но да запазят ефекта на наркотиците, които купувачите очакват. Производителите могат също да слагат добавки – като брашно или сода за хляб – към фентанил, за да увеличат предлагането, без да добавят разходи. В резултат на това е много по-изгодно да намалите цената на килограм фентанил в сравнение с килограм хероин. За съжаление, мощното действие на фентанила също означава, че дори само малко количество може да се окаже смъртоносно. Ако крайният потребител не знае, че закупеното от него вещество е смесено с фентанил, това лесно може да доведе до предозиране.

Източник: The Conversation