Въпреки богатството и успеха си, знаменитостите не са имунизирани срещу последиците от злоупотребата с наркотици и алкохол. Много от тях са преживели брутални битки срещу пристрастяването, а някои дори са продуцирали песни за борбата със зависимостта. Ето 10 забележителни песни, които обсъждат реалностите на злоупотребата с наркотици и алкохол:

„Master of Puppets“ – Metallica

В интервюта членовете на Metallica споделят, че „Master of Puppets“ разказва за негативните последици, които хората изпитват от продължаващата употреба на наркотици. Песента съдържа репликата „Заслепен от мен, не можеш да видиш нищо“, което подсказва, че наркотиците превземат живота на хората, докато те не могат да видят нищо друго освен наркотиците. Фронтменът на групата Джеймс Хетфийлд често говори за своята битка с наркотиците и алкохола, като преди години прекара седем месеца в клиника за лечение на зависимости.

„Mr. Brownstone“ – Guns N’ Roses

Тази песен на Guns N’ Roses е препратка към опасностите от изграждането на толерантност към наркотиците с репликите: „Преди вземах малко, но то не вършеше работа, така че малкото ставаше все повече и повече“. В интервюта членовете на групата са разказвали истории за младите си години, когато купонясвали, консумирали алкохол и употребявали кокаин.“Cocaine“ – Jackson Browne

В тази песен Джаксън Браун говори за кокаина, който „върти“ мозъка му и споделя факта, че кокаинът може да състари човек – той е на 27, но изглежда така, сякаш е на 45. Песента описва собствената му борба със пристрастяването.

„Cold Turkey“ – John Lennon

Джон Ленън описва трудностите при детоксикацията от хероин в „Cold Turkey“, пеейки за това, че не спи и се „търкаля от болка“. Ленън е бил открит за борбата си с пристрастяването към хероин и признава, че са му били необходими много опити, за да се откаже от наркотиците.

„Amazing“ – Aerosmith

Тази песен съдържа текстове като „When I lost my grip, and I hit the floor“, които са препратка за удрянето на дъното – чувство, сравнимо с това, което някой може да изпита, когато се бори с пристрастяването. Стивън Тайлър от Aerosmith е добре запознат с проблема, признавайки, че е опитал наркотици за първи път на 16-годишна възраст, когато е започнал да злоупотребява със „спийд“ и марихуана.

„Sober“ – Tool

„Sober“ всъщност се отнася до загърбването на трезвостта и пита: „Why can’t we drink forever?“. Песента, също така, прави изявления като „I am just a worthless liar,“, което е заявка, че певецът се бори със срама си от пристрастяване. Членовете на Tool признават, че са употребявали психеделични вещества в младите си години, смятайки, че употребата на наркотици им помага да създават по-добра музика.

„Bad“ – U2

„Bad“ на U2 е за злините на пристрастяването към хероин, като бандата изразява волята си да помогне на тези, които се борят, пеейки: „If I could through myself set your spirit free, I’d lead your heart away“. Басистът на U2 Адам Клейтън публично обяви, че се бори с алкохолната зависимост, споделяйки, че е трябвало да спре алкохола, ако иска да продължи да е успешен музикант. Окуражен от свои колеги, той посещава клиника за зависими към алкохола.

“Under the Bridge“ – Red Hot Chili Peppers

В тази песен музикантите разказват за употребата на наркотици, като в текста се казва: „Under the bridge downtown is where I drew some blood“. Това намеква за инжектиране на наркотици и може би за липса на дом поради злоупотреба с наркотици.
Членовете на Red Hot Chili Peppers са изпитали лично предизвикателствата на пристрастяването. Хилел Словак умира след свръхдоза хероин през 1988 г., а певецът Антъни Кийдис призна, че „Under the Bridge“ описва едни от най-мрачните моменти по време на пристрастяването му. Кийдис споделя, че днес е чист от наркотици.

„Breaking the Habit“ – Linkin Park

В „Breaking the Habit“ на Linkin Park се пее „breaking the habit tonight“ и „tightly locking the door“, което е препратка към човек, заключил се в спалнята си и опитващ се да откаже наркотиците. Вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън признава, че се бори с пристрастяването през по-голямата част от съзнателния си живот. За съжаление, той губи битката си с депресията и злоупотребата с вещества през 2017 г., когато се самоубива.

„Sober“ – Pink

В този хит Pink споделя за живота след възстановяването. Тя разказва, че трезвостта я кара да се чувства в безопасност и пита: „How do I feel this good sober?“. Въпреки миналото си, свързано с употребата на екстази и метамфетамини и няколко случая на предозиране в младите си години, Пинк остава чиста и изключително успешна днес.

Източник: Arrow Passage Recovery