В нов доклад, който илюстрира опасностите, които марихуаната представлява за младия развиващ се мозък, ново британско проучване установява, че тийнейджърите са много по-склонни от възрастните да развият пристрастяване към марихуаната. „Открихме, че тийнейджърите са три и половина пъти по-склонни да имат тежко разстройство, свързано с употребата на канабис, което по същество е пристрастяване“, казва водещият изследовател Уил Лоун, преподавател по психология на зависимостите в Кралския колеж в Лондон. „Това е огромна опасност, за която тийнейджърите трябва да бъдат информирани“, категоричен е той. Проблемът вероятно ще се влоши, тъй като марихуаната бива легализирана във все повече щати на САЩ, а употребата от тийнейджъри се е увеличила с приблизително 20%.

За своето проучване Лоун и колегите му набират 274 души, включително 76 тийнейджъри (на 16 и 17 години), които са употребявали канабис от един до седем дни в седмицата. Всички участници са попълнили въпросници, които обикновено се използват за оценка на симптомите на проблеми с психичното здраве, и отговорите на тийнейджърите са били сравнени с тези на възрастни, употребяващи марихуана, както и с отговорите на тийнейджъри и възрастни, които или никога не са употребявали канабис, или са го правили рядко. Участниците са попълнили въпросници в пет отделни сесии в продължение на 12 месеца.

Изследователите са изхождали от позицията, че марихуаната може сериозно да навреди на мозъка на тийнейджърите, тъй като развитието на важни области от него все още продължава на тази възраст. Същите мозъчни рецептори, които реагират на THC – веществото в марихуаната, което причинява интоксикация – участват в развитието на мозъка, „така че е доста вероятно да има отрицателни въздействия върху психичното здраве и когнитивната функция“, коментира Лоун.

Специалистите установяват, че половината тийнейджъри в проучването са имали шест или повече симптома за някакъв тип психическо разстройство, свързано с употребата на канабис. Резултатите имат смисъл, като се има предвид това, което се знае за развитието на мозъка, казва изследователят Линда Рихтер. „Мозъкът се адаптира към присъствието на наркотика, докато се развива, което прави пристрастяването към марихуаната, както и към други вещества, по-вероятно през този етап от живота“, обяснява тя. „Рискът идва оттам, че частите от мозъка, които са по-добре развити в юношеството, са тези, които отговарят за търсенето на нови преживявания и влиянието на връстниците, но частите, които все още не са напълно развити, са тези, които отговарят за контролирането на импулсите и овладяването на рисково или потенциално вредно поведение“, добавя Рихтер. Ето защо ранната употреба на марихуана значително увеличава риска от проблеми с употребата на вещества. Всъщност, употребата в ранна възраст е един от най-силните предиктори за развитие на пристрастяване към наркотика. Родителите трябва да са наясно с този риск от пристрастяване и да говорят за това с тийнейджърите, категорични са учените.

По думите им, много родители все още вярват, че марихуаната, която тийнейджърите употребяват днес, не е по-вредна от марихуаната, която те са пушили, когато са били тийнейджъри. Но силата на марихуаната се е учетворила през последните няколко десетилетия и концентрацията на THC е много по-висока в днешните продукти, особено във вейпове и храни, отколкото в миналото.

Източник: US News