Вещества, известни като „наркотици на изнасилвача“, добиха мащабна медийна популярност особено през последните дни. Поводът бяха скандални разкрития за празненство на Германската социалдемократическа партия в присъствието на канцлера Олаф Шолц, на което най-малко девет жени твърдят, че са били дрогирани с т.нар. „наркотици на изнасилвача“. Но какво всъщност представляват те?



„Наркотиците на изнасилвача“ са вещества, които улесняват някой да насили сексуално друг човек. Те включват алкохол и някои лекарства. Употребата им може да причини чувство на объркване жертвата, да има проблеми да се защитава или да не може да си спомни какво се е случило по-късно, като нападателят може да бъде някой, когото току-що сте срещнали, или някой, когото познавате от известно време.

Най-често срещаните вещества са:

GHB (гама-хидроксимаслена киселина). Лекарите понякога го предписват за лечение на нарушение на съня, наречено нарколепсия.
Рохипнол (флунитразепам). Това е силен бензодиазепин (клас транквиланти), известен още като мексикански валиум или хапче за забравяне. В някои страни лекарите понякога го използват като анестезия преди операция.
– Кетамин. Това е дисоциативно лекарство, което ви кара да се чувствате откъснати от реалността. Лекари и ветеринарни лекари го използват като анестезия. Използва се за резистентна на лечение депресия в контролирани условия.
– Алкохол. Много нападатели използват едно от тези три лекарства заедно с алкохол, който може да засили ефектите на лекарството. Но алкохолът сам по себе си също може да попречи на някого да се защити, да разбере какво му се случва или да си го спомни по-късно.

Как изглеждат „наркотиците на изнасилвача“?

– GHB обикновено е течност, която може да се смесва с други течности. Предлага се и като прах. Нито една от двете форми няма мирис или вкус.
– Rohypnol се предлагаше като бяла таблетка, която няма мирис или вкус. Лекарствените компании сега го правят като светлозелено хапче със синя сърцевина. Ако някой го сложи в бистра напитка, течността става синя. Някои генерични хапчета може да нямат синята боя.
– Кетаминът е бистра течност или почти бял прах, който често се инжектира. Не можете да го помиришете или вкусите.

Какви са ефектите на „наркотиците на изнасилвача“?

– GHB може да ви направи сънливи, забравящи или слаби. Може също да причини гърчове, бавен сърдечен ритъм, бавно дишане и кома. Ефектите започват след 15 до 30 минути и продължават 3 до 6 часа.
– Рохипнолът ви отпуска. Във високи дози може да причини проблеми с контролирането на вашите мускули, амнезия, загуба на задръжки и загуба на съзнание. Ефектите му обикновено започват в рамките на 30 минути и достигат своя връх около 2 часа след приемането му. Само 1 милиграм може да ви повлияе за 8 до 12 часа.
– Кетаминът може да ви накара да халюцинирате или да се чувствате замаяни. Може също да причини разстроен стомах, повръщане, високо кръвно налягане, промени в сърдечната честота, гърчове или кома. Обикновено действа в рамките на 30 минути и продължава час или два. Но може да бъдете засегнати за ден или повече. Лечението на депресия с кетамин се наблюдава внимателно.
– Алкохолът може да ви направи спокойни, разговорливи и уверени. Когато пиете повече, емоциите ви стават нестабилни, задръжките падат и губите контрол над тялото си. Прекомерното пиене може да доведе до кома. Алкохолът обикновено навлиза в мозъка ви в рамките на няколко минути.

Как да се предпазим от „наркотиците на изнасилвача“?

Няколко съвета могат да ви помогнат да се предпазите, когато сте навън:

– Наливайте си напитката сами.
– Избягвайте да пиете от отворени съдове, като купи за пунш, например.
– Не приемайте напитки от други хора.
– Дръжте под контрол напитката си през цялото време. Вземайте я със себе си дори когато отивате до тоалетна.
– Не пийте нищо, което има странен вкус.
– Придържайте се към приятелите си. Помолете ги за помощ, ако започнете да се чувствате странно.

Източник: WebMD