„Моли“ – разновидност на MDMA, може да ви помогне да купонясвате цяла нощ, но също така може просто да ви убие

„Моли“ е вариация на екстази или MDMA – акроним на химикала 3,4-метилендиокси-метамфетамин – синтетичен наркотик, подобен на стимулант и халюциноген. Той създава усещане за повишена енергия, удоволствие, емоционална топлина и изкривено сетивно и времево възприятие. MDMA е почти бял прах или кристал, който не се свързва добре във формата на хапчета, така че екстазито, обикновено продавано като хапче, включва добавки, за да поддържа формата си. Но „Моли“, съкращение от „молекулярен“, прякорът на „чистата“ форма на MDMA, обикновено е в капсула, която съдържа праха без добавки. „Моли“, обаче, е всичко друго, но не и чисто вещество. Често се смесва с други вещества, като синтетични соли за вана, кокаин, мет и риталин. Това води до опасни и понякога смъртоносни странични ефекти. За период от четири години е установено, че само 13% от „Моли“, конфискувани в щата Ню Йорк, съдържат MDMA.

„Моли“ стимулира три мозъчни химикала: допамин, който произвежда повече енергия; норепинефрин, който повишава сърдечната честота и кръвното налягане; и серотонин, който влияе на настроението, апетита и съня. Ефектите продължават от три до шест часа и могат да включват гадене, мускулни крампи, замъглено зрение, втрисане и изпотяване. През следващата седмица потребителят може да изпита раздразнителност, агресия, депресия, проблеми със съня, безпокойство, проблеми с паметта и вниманието, намален апетит и намален интерес и удоволствие от секса. Високите дози MDMA могат да доведат до скок в телесната температура, което може да доведе до чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност или дори смърт.

Докато лекарството е разработено от немска фармацевтична компания като потискащо апетита през 1912 г., то става популярно през 70-те години на миналия век, когато психиатрите започват да го използват в психотерапията без клинични изпитвания или одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Поради еуфоричните си и халюциногенни ефекти, той бързо стана популярен на парти сцената. FDA етикетира MDMA през 1985 г. като незаконно лекарство без известни медицински ползи.

Източник: Drug-Free World