На фона на глобалната пандемия от COVID-19, която затрупа болниците, преобърна икономиката и изпрати голяма част от света в изолация, изследователите с тревога наблюдават скок в употребата на алкохол. Онлайн проучване на Harris Poll, поръчано от Alkermes, изследващо 6000 възрастни в САЩ, установява, че 1 от 6 отговаря на критериите за повишена консумация на алкохол. Появиха се също доказателства, че има връзка между домашната изолация и прекомерното пиене, особено за тези с анамнеза за депресия или тревожност. Смъртните случаи, свързани с алкохола, също са се увеличили с 25% през първата пълна година от пандемията.

За щастие, повече хора вече имат достъп до ваксини и ограниченията срещу COVID-19 намаляват. И все пак, докато светът работи за стабилизиране, употребата на алкохол се увеличава. Проучването, проведено от Американската психологическа асоциация, установява, че почти 1 на всеки 4 възрастни съобщава, че пие повече, за да се справи с пандемичния стрес. Съществуват сложни физически, неврологични и психологически предизвикателства в основата на тази криза на общественото здраве, която се изостря от факта, че по-голямата част от пациентите остават нелекувани.

Въпреки че през 2020 г. в САЩ има повече от 28 милиона американци, живеещи с разстройство, свързано с употребата на алкохол, по-малко от 8% са получили някакво лечение и само 1% са получили медикаментозно такова. Това допринася за пропастта между пациентите, които се нуждаят от помощ, и лечението, което им е необходимо.

Източник: Psychiatry Advisor