Резкият скок в популярността на електронните цигари за еднократна употреба е повод за безпокойство, когато става въпрос за предотвратяване на никотиновата зависимост сред младите хора. Тези устройства, предлагани на пазара под различни марки и съдържащи никотинова течност, са с размерите и формата на хайлайтър и се продават навсякъде. Въпреки факта, че електронните цигари са измислени и предназначени за възрастни, които се опитват да откажат цигарите, нарастването на употребата им сред тийнейджърите е тревожно, споделя професор Колин О’Гара от Медицинския факултет на Университета в Дъблин, Ирландия.

„Колкото по-достъпно е едно вещество, толкова повече вреда и пристрастяване може да доведе то. Без съмнение това е тревожно и трябва да се наблюдава“, казва специалистът. Докато вейповете за еднократна употреба са най-новият продукт за пушене, който се появи в търговската мрежа, вейповете за многократна употреба станаха изключително популярни в страни като САЩ, които напоследък предприеха мерки срещу тяхната употреба. Например, миналата седмица Администрацията по храните и лекарствата на САЩ реши да забрани всички вейпове на компанията Juul, които имат батерия за многократна употреба и презареждане и „капсула“, която може да бъде изхвърлена. Причината – данни за „генотоксичност и потенциално вредни химикали“ и тяхната „роля в нарастването на пушенето сред младите хора“.

Служителят по застъпничеството на Irish Heart Foundation Марк Мърфи приветства първоначалната забрана, наричайки я стъпка в правилната посока за общественото здраве. „Juul беше първата голяма марка, която наистина беше причината за масовата епидемия от вейпинг сред тийнейджърите там“, казва той. Той отбелязва, че основен акционер в Juul е Altria Group, Inc, производител на тютюн. „Тези компании пускат на пазара електронните цигари като алтернатива, която уж спасява живота на хората, защото ги спира да пушат, но междувременно те са тези, които печелят от едни и същи пушачи, независимо дали преминават към вейпинг или не“, обяснява Мърфи.

Тютюневите компании се насочват към производството на електронни цигари, тъй като нивата на тютюнопушенето по света падат. Производителите знаят колко популярни са електронните цигари сред младите хора, които не пушат. Освен това, те привличат много нови потребители, които никога досега не са пушили. Според Марк Мърфи, трябва да има по-ясни насоки за спиране на младите хора от пристрастяване към никотина и тютюнопушенето.

Научният комитет по здравеопазването, околната среда и възникващите рискове към Европейската комисия установи, че има доказателства, че електронните цигари са „врата“ към пушенето за младите хора. От друга страна, той също така доказа, че има слаби доказателства в подкрепа на ефективността на електронните цигари при подпомагане на пушачите да спрат вредния навик.

Източник: TheJournal.ie