Вейпингът или изпаряването на течност за вдишване е все по-популярна алтернатива на пушенето на цигари. Въпреки това може да увреди здравето, като раздразни белите дробове и гърлото и внесе токсини в организма. Някои производители на подобни продукти твърдят, че вейпингът е напълно безопасна алтернатива на пушенето. Изследванията на безопасността, обаче, показват, че това не е така. Всъщност изглежда, че изпаряването, дори без никотин, може да има вредни ефекти.

Течността, която изпаряват вейп устройствата или електронните цигари, често е наричана e-juice или vape juice. Страничните ефекти, които човек изпитва, когато употребява такова устройство, зависят отчасти от вида на течността, която използва. Специфичните компоненти на течностите варират в различните марки и продукти. Основната течност обикновено е смес от съставки като вода, растителен глицерин и пропилей гликол. След това производителите добавят различни аромати или добавки, за да създадат конкретен аромат. Много от тези съставки имат сертификат за безопасност за употреба в хранителни продукти. Процесът на изпаряване, обаче, загрява и изпарява тези съставки и има изследвания, които доказват, че така те се превръщат в опасни. Освен това е потвърдено, че аерозолът също може да съдържа опасни вещества.

Вейпингът без никотин предотвратява никотиновата зависимост и други странични ефекти, които имат връзка с никотина. Той, обаче, може да причини странични ефекти, като обща токсичност, например. Много от химикалите в електронните течности могат да имат токсични ефекти върху тялото. Лабораторно проучване е установило, че тези ефекти се дължат не на никотина, а на химикалите, които производителите използват за ароматизиране на течностите. Това важи и за течностите, които се състоят и в хранителни съставки. Изследване е показало, че нагряването на пропилей гликол и глицерол в електронните течности създава съединения, които освобождават формалдехид. Според Международната агенция за изследвания формалдехидът е канцероген от група 1, което означава, че има потенциал да причини рак. Освен това някои производители на вейпове добавят витамин Е ацетат към течности за вейп, съдържащи тетрахидроканабинол – канабиноид, известен като THC – за да ги сгъстят или разредят. Според друго проучване, ацетатът на витамин Е е лепкава субстанция, която има връзка с увреждане на белите дробове.

В краткосрочен план електронната течност за изпаряване може да раздразни белите дробове и гърлото. Хората, които вейпват, често наричат това „удар в гърлото“. Този термин описва усещането за изтръпване, парене, което човек изпитва, докато вдишва парата. Това усещане идва от нагряване и вдишване на химикалите в е-течността. Както отбелязват авторите на тематично проучване, вдишването на големи количества пропилей гликол и глицерол може да раздразни дихателните пътища. Те също така посочват, че нивата на тези химикали в електронната цигара са достатъчно високи, за да предизвикат дразнене само след едно всмукване.

Установено е също, че няколко обичайни ароматизиращи съставки на е-течности причиняват увреждащ възпалителен отговор в проби от белодробни клетки. Електронните течности, които са изследвани, не съдържат никотин.

Източник: MedicalNewsToday