Факт номер едно за пристрастяването към хазарта, който трябва да знаете е, че хазартът НЕ е само финансов проблем. Някои хора нямат финансови проблеми, въпреки че могат да загубят пари на хазарт. Хазартът е емоционален проблем, при който човек изпитва нужда да залага, за да облекчи стреса или защото изпитва определен тип еуфория, когато залага. Хазартът е мания, която може да завладее живота ви, ако го оставите да отиде твърде далеч, това може да доведе до загуба на връзки, работа и – разбира се – финанси, но проблемът зад натрапчивото залагане не е финансов, а емоционален.

1. Хазартът е индустрия за милиарди долари. В Америка той се е превърнал в индустрия с приходи от 40 милиарда долара годишно. Само Лас Вегас носи близо 10 милиарда долара годишно от хора, които играят хазарт в техните казина и правят залози.

2. Обичайно е хората да обвиняват определени видове хазартни методи, като лотарии, казина и др., за причиняване на натрапчив хазарт, но проблемите с хазарта не са причинени от това, че хазартът е лесно достъпен. Те са причинени от неспособността на човек да контролира хазартните си навици. Има много повече хора, които играят хазарт от време на време, отколкото такива, които са пристрастени комарджии.

3. Изчислено е, че около 80 процента от населението на САЩ е играло хазарт през живота си. Хазартът може да се практикува по различни начини и следователно е лесен за достъп от хората.

4. Патологичните комарджии са значително по-склонни да имат психични разстройства и/или разстройства, свързани с употребата на вещества.

5. Проучване е установило, че 75% от комарджиите са имали алкохолно разстройство, 38% са имали разстройство, свързано с употребата на наркотици, а 60% са били зависими от никотин.

6. 50% от комарджиите са имали разстройство на настроението, 41,3% са имали тревожно разстройство, а 60,8% са имали разстройство на личността.

7. Мъжете са по-склонни да развият проблем с хазарта, отколкото жените.

8. Изчислено е, че три до четири процента от американското население има проблем с хазарта; това е приблизително между шест до осем милиона души.

9. Последният факт за пристрастяването към хазарта, който трябва да запомните, е, че натрапчивото залагане не означава, че сте слаб човек. Много хора, които са станали комарджии, са много успешни и се възприемат от другите като силни и интелигентни хора.

Източник: Addictions.com