В социалните медийни платформи някои влиятелни личности и реклами показват вейпингът като нещо „готино“ и „стилно“ – почти по същия начин, по който цигарените компании продаваха продуктите си преди 50 години. Вейпинг триковете се превърнаха във феномен в социалните медии, събиращ стотици милиони гледания, като в същото време родителите не крият притесненията си от електронните цигари, но им е трудно да говорят с децата си за тях. Това, което първоначално беше обявено за по-безопасна алтернатива на традиционните цигари, предизвика сериозно безпокойство след смъртните случаи и заболяванията, свързани с употребата на електронни цигари и липсата на убедителни доказателства за тяхната полза по отношение спиране на тютюнопушенето.

Последното проучване на здравето на Кралската детска болница в Австралия (RCH) установи, че половината от анкетираните 2000 родители подкрепят пълната забрана на доставката, продажбата и употребата на всички продукти за електронни цигари в островната държава. Педиатърът и директор на проучването Антеа Роудс е категорична, че електронните цигари не са безопасни за тийнейджърите, а публикациите в социалните медии правят пушенето отново да изглежда „готино“. Въпреки законите, забраняващи продажбата на никотинови електронни цигари в Австралия, те стават все по-често срещани сред младите хора и това кара здравните експерти да се тревожат.

Мерилин Бромбърг от Университета на Вашингтон е сред екип от изследователи, които проучват начините, по които държавните закони могат да бъдат променени, за да се забранят рекламите, видеоклиповете и изображенията, свързани с вейпинг, в социалните медии. „Има проучвания, които показват връзка между гледането на реклама в социалните медии и поведението на младите хора, които използват електронни цигари“, казва тя. Бромбърг отбелязва, че въпреки че в Австралия има действащи закони за контрол на маркетинга на електронни цигари, голяма част от вредното съдържание идва от чужбина. „Това, че социалните медии са международни и повсеместни, е уникално и ние наистина ще трябва да разгледаме този факт доста внимателно. Всички тези реклами са там – в социалните медии, и ние трябва да защитим нашите младежи от негативните последици за здравето, които могат да възникнат“, категорична е тя.

Тъй като употребата на електронни цигари е често срещана сред младите хора, директорът на Отдела за превенция и изследване на рака към Университета на Западна Австралия Мелиса Леджър не крие, че е загрижена за здравето на следващото поколение. „Електронните цигари са вредни, доказателствата станаха много по-ясни през последните няколко месеца. Знаем, че никотинът е силно пристрастяващ и със сигурност има доказателства, че младите хора стават зависими от него. Електронните цигари също могат да доведат до отравяне с никотин, както и до остро белодробно заболяване и дългосрочните ефекти към този момент не са известни“, казва Леджър.

Изследователят Кристи Гудуин приветства стъпките за овладяване на нездравословните навици, които хората виждат онлайн, и споделя, че младите хора лесно се влияят от съдържанието на социалните медии, особено ако се споделя от връстниците им. „Ако техните връстници споделят съдържание в социалните медии, което популяризира вейпингът и други нездравословни практики, това означава, че тийнейджърите са много уязвими да имитират и копират това поведение в опит да търсят това социално утвърждаване и социално приемане, за които толкова отчаяно копнеят на тази възраст. Трябва да направим всичко възможно, за да предпазим младите хора от неподходящото съдържание, което те консумират онлайн“, заявява Гудуин.

Източник: ABC News