Mars – най-голямата компания за бонбони в света, е наела частни детективи в Канада, които под прикритие да се опитат да купят продукти, които имат като техните защитени с авторски права опаковки, но съдържат хранителни продукти с канабис. Съдия от Федералния съд казва, че собствеността върху онлайн магазините често е неясна, а хранителните продукти с канабис с логото на разпознаваеми търговски марки накърняват репутацията на популярните бонбони. „Фактът, че Skittles са сладкарски продукт, който е привлекателен за децата, засилва необходимостта да се осъди поведението на обвиняемите“, казва съдия Патрик Глийсън в решение, публикувано в понеделник.

Налице са тревожни новини за деца, които по погрешка ядат храни с канабис, които приличат на известни марки бонбони, но съдържат психоактивната съставка THC. Много хранителни продукти с канабис са опаковани така, че да изглеждат като популярни бонбони и лакомства, понякога с идентични имена и подобни опаковки. Миналата година, например, мъж близо до Белвил, Онтарио, е обвинен в престъпна небрежност, причиняваща телесна повреда, след като тригодишната му дъщеря е изяла пакетче с хранителни продукти с канабис, с опаковка като тази на Skittles, с изключение на малки листа марихуана и думата „медицински ” на пакетчето. През ноември полицията в Торонто издава публично предупреждение за сладкарските изделия с канабис, след като полицаи нахлуват в нелицензиран цех. Други случаи са регистрирани на юг от границата. Ученик от четвърти клас в Сакраменто, Калифорния, споделил бонбони с канабис, които приличали на Skittles, със съученици в междучасието през май, съобщава Обединеният училищен район Туин Ривърс.

Mars Canada Inc., дъщерно дружество на Mars Inc., разследва петима собственици, за които компанията твърди, че са базирани в Канада и търгуват с продукти с канабис, които нарушават търговските марки на Mars, както и канадските закони за канабиса. Компанията твърди, че неразрешените продукти често са истински Skittles, напръскани или напоени с THC и преопаковани за продажба. През май 2021 г. компанията подава иск срещу неназованите собственици на пет конкретни търговци на уебсайтове.

Източник: National Post