Експерти по превенция на злоупотребата с вещества в Охайо предупреждават за опасностите, свързани с употребата на марихуана сред тийнейджъри с поведенчески разстройства. Според изследване на изследователи от Медицинския колеж на Държавния университет в Охайо, юноши и млади хора с разстройство на поведението, които употребяват марихуана, са изложени на значително по-висок риск от самонараняване или дори самоубийство. Боби Пърсинджър, заместник-изпълнителен директор на Алианса за превантивни действия, твърди, че е необходима много повече информираност за ефектите от марихуаната. „Много хора са с впечатлението, че употребата на марихуана е безвредна. Но това далеч не е така. Има рискове, свързани с употребата на канабис, особено при млади хора и тези, които имат някаква диагноза, свързана с психичното им здраве“, споделя Пърсинджър.

Проучването установява, че рискът от самонараняване е три пъти по-висок, смъртността по различни причини – с 59%, неволното предозиране – повече от два пъти, а самоубийството – повече от три пъти по-високо. Според Американската академия по детска и юношеска психология, употребата на марихуана сред тийнейджърите е на най-високото си ниво от три десетилетия. Но организацията NORML, подкрепяща употребата на канабис, твърди, че други изследвания не показват измерима разлика в употребата на марихуана сред подрастващите през последните две десетилетия.

Боби Пърсинджър отбелязва, че марихуаната оказва влияние върху функционирането на мозъка. „Тя забавя вашите мисловни способности, забавя времето ви за реакция. Ако вече имате химически дисбаланс, защото сте с диагноза депресия, канабисът ще възпре допълнително здравословните и безопасни процеси на вземане на решения“, казва той. Според изследователя, употребата на канабис може да влоши симптомите на разстройство на поведението сред тийнейджърите или да попречи на лечението. „Често говорим за тези мрачни тийнейджъри, но когато става въпрос за разстройства на поведението, това вече са клинично диагностицирани състояния“, допълва Пърсинджър.

Източник: Public News Service