Фентанилът се използва за допълване на упойката и за облекчаване на силна болка по време и след операция, но също така е и едно от най-смъртоносните лекарства на опиоидната епидемия. В изследване, проведено от изследователи в Масачузетската обща болница и публикувано в PNAS Nexus, тестове на електрическата активност на мозъка разкриват ефектите на фентанила във времето и показват, че веществото спира дишането на хората преди други забележими промени и преди да загубят съзнание. В проучването са проведени електроенцефалограмни (ЕЕГ) тестове на 25 пациенти, подложени на обща анестезия за операции, продължаващи 2 часа или повече. Изследователите са открили, че определени ЕЕГ модели са свързани с дишане, седация и загуба на съзнание.

„Установихме, че фентанилът произвежда специфичен ЕЕГ сигнал, различен от другите анестетици, което би могло да направи възможно наблюдението на неговите ефекти, за да се даде възможност за по-безопасно, по-прецизно и персонализирано приложение на опиати. Например, помислете за пациенти с COVID-19, които са седирани в интензивното отделение или пациенти, подложени на операция. В момента няма начин да разберем дали опиоидите действат при тези пациенти в безсъзнание“, казва д-р Патрик Пърдън.

ЕЕГ тестовете направени от д-р Пърдън и колегите му, също разкриват, че фентанилът започва да уврежда дишането около 4 минути след прием и при 1700 пъти по-ниски концентрации на лекарството от тези, които причиняват седация. „Това обяснява защо фентанилът е толкова смъртоносен: той спира дишането на хората, преди дори да са го осъзнали“, казва д-р Пърдън.

Констатациите ясно показват, че каквото и да е количество фентанил не би било безопасно извън клинична среда с обучени специалисти. Тъй като експозицията на фентанил вероятно ще остане постоянен риск по време на незаконна употреба, бързата респираторна депресия, наблюдавана от изследователите, подкрепя необходимостта от повишена наличност на звена за медицинско наблюдение и други инструменти за намаляване на риска от смърт сред лица, употребяващи наркотични вещества.

Източник: News-Medical.Net