Наркотиците стават все по-сериозен обществен проблем от ерата на психеделиците насам. Но оттогава те са се превърнали във все по-силни и смъртоносни. От LSD през 60-те години до крекинг кокаина и екстази през 70-те и 80-те години, потенциалът за пристрастяване непрекъснато нараства. През последните десетилетия силата на марихуаната достигна тревожни нива, но се появиха и силно пристрастяващи синтетични опиоиди, като фентанила, например. Всеки от тях е отговорен за високи нива на пристрастяване и смъртни случаи.

Фентанилът вече издигна свръхдозите на ново ниво. От началото на пандемията от COVID-19 рекорден брой американци са починали от свръхдоза наркотици, като фентанилът е на първо място сред причинителите. Петдесет до сто пъти по-мощен от морфина, фентанилът първоначално е бил предназначен за успокояване на пациенти, подложени на операция. Но вече има и нов наркотик, популярен като ISO, който има потенциала да увеличи броя на смъртните случаи вследствие свръхдоза.

Нови видове на този синтетичен опиоид – многократно по-мощни от фентанила, се появиха във Вашингтон, окръг Колумбия. Случаи също са докладвани в Индиана, Уисконсин и Илинойс, а главният прокурор на Флорида Ашли Мууди наскоро издаде предупреждение за синтетичен опиоид, наречен Isotonitazene (ISO), който е 20 до 100 пъти по-силен от фентанила. Тъй като има тенденция да се смесва с други вещества, потребителите може да нямат представа, че използват смъртоносна съставка.

ISO е разработен за първи път от фармацевтичните компании през 50-те години на миналия век като болкоуспокояващо. Употребата му е преустановена поради многото опасни странични ефекти. Най-сериозният от тях е дихателната недостатъчност. ISO може да бъде във формата на кристали или като бял, почти бял или жълт прах, който може да се смеси с хероин или кокаин, за да се направи смъртоносен коктейл, както и пресован в таблетки. Но дори това не казва цялата история. Смъртните случаи от предозиране с наркотици, включващи психостимуланти като метамфетамин, се увеличават до голяма степен, защото са приготвени с тези синтетични опиоиди. Ако ISO се окаже толкова страшен, колкото се опасяват експертите, резултатите от неговото разпространение може да са опустошителни.

Източник: Drug-Free World