Харолд Люис се бори със зависимостта си към наркотици от години, но едва наскоро разбира, че възстановяването може да бъде забавно. 59-годишният бивш готвач печели малки награди – бонбони, дъвки, подаръчни карти, слънчеви очила и слушалки – за участие в срещи и престой за лечение за пристрастяване към опиати по време на 12-седмична програма в Бриджпорт, Кънектикът. „Възстановяването трябва да е забавно, защото си връщате живота обратно“, казва Луис.

За все по-голям брой американци лечението от пристрастяване включва не само упорита работа, но и печелене на награди – понякога възлизащи на обща стойност от $500 – за отрицателни тестове за наркотици или за явяване на консултации или групови срещи. Има наука за мозъка зад метода, който е известен като управление на извънредни ситуации. „Ние сме в състояние на отчаяние, в което трябва да спрем всичко и това е нещо, което работи“, смята д-р Джеймс Бери от Университета на Западна Вирджиния. Смъртните случаи след свръхдоза в САЩ достигнаха рекордно високо ниво по време на пандемията. Макар и опиоидите да са основната причина, смъртните случаи, вследствие на употребата на стимуланти като метамфетамини, също се покачват. Често хората умират заради прием на множество вещества. Медикаментите могат да помогнат на хората да спрат да злоупотребяват с опиоиди, но пристрастяването към стимуланти няма ефективно лекарство. Програмите за възнаграждения – особено когато стойността на долара се увеличава постоянно – са широко признати като най-ефективното лечение за хора, пристрастени към стимуланти.

От 2011 г. Министерството по въпросите на ветераните на САЩ е използвало метода върху 5700 ветерани. Наградите са ваучери, които те могат да използват в местни ресторанти. През годините 92% от тестовете на урината, направени на тези ветерани, са били отрицателни за наркотици, казва Доминик ДеФилипис от програмата на Министерството за разстройства, свързани с употребата на вещества. Когато се изпълняват правилно, програмите за награди могат да бъдат мост от трудните дни на ранно възстановяване към по-добър живот, според Карла Раш, доцент по медицина в UConn Health, която изучава метода. Той помага на хората да вземат по-добри решения, като накланя везните, когато е трудно да се устои на наркотиците. Наградите могат да „осигурят малко признание за усилията на хората“, смята Раш.

За Кейси Томпсън на 41 години от Колвил, Вашингтон, първият месец след отказване от метамфетамините е най-лошият. Без стимуланти той се чувствал тотално изтощен. „Можеш да заспиш, дори стоейки прав“, разказва Томпсън. Печеленето на подаръчни карти за преминаване на тестове за наркотици ми помогна, казва той. По време на своята 12-седмична програма той е получил около $500 в подаръчни карти за веригата Walmart, които е похарчил за храна, дрехи и козметика. Той е обучен заварчик и търси работа след скорошно уволнение. „Вече съм напълно различен човек“, категоричен е Томпсън.

Методът се основава на науката за мозъка. Психолозите знаят от години, че хората, които предпочитат малки, незабавни награди пред по-големи такива, са уязвими към пристрастяване. Те могат да се зарекат да се откажат всяка сутрин и да започнат да използват отново следобед. И невролозите са научили от образни изследвания как пристрастяването превзема центъра за възнаграждение на мозъка, отвличайки пътищата на допамина и отнемайки на хората способността да се наслаждават на прости удоволствия.

Източник: Associated Press