Употребяващите наркотици във Файф, Шотландия получават ваучери за пазаруване в замяна на участието им в обучения за употребата на налоксон за предотвратяване на предозиране. Схемата, също така, предвижда потребителите да правят тестове за болести, пренасяни по кръвен път, докато използват ваучерите от 20 паунда като стимул. Благотворителна организация се надява, че ще насърчи редовните посещения на потребителите на всеки три месеца. Това се случва, когато смъртността вследствие на свръхдоза в Шотландия остава най-високата в Европа.

Налоксон е спрей за нос, който може да предотврати фатален инцидент вследствие предозирането с опиоиди. Освен за парамедици, полицаи и семейства, засегнати от наркотици, лечението е достъпно за групи, включително здравни клиники и служби за наркотици и алкохол. Даниел Уонг, която работи за благотворителната организация With You, ръководеща проекта, казва, че това се прави с цел да насърчи употребяващите наркотици да си правят тестове за болести, пренасяни по кръвен път. Срещу това те получават ваучер от 20 паунда, който, обаче, може да бъде използван единствено за закупуване на дрехи или храна.

Услугата се управлява от извънградски микробус, който посещава градове във Файф през делничните дни. Ваучерите могат да се използват в множество от големите магазини в Шотландия. Подобно на останалата част от страната, във Файф се наблюдава нарастване на смъртните случаи от свръхдоза през последните години. През 2021 г. е имало 70 смъртни случая – двойно повече от десетилетие по-рано. Същата година Шотландия регистрира втория си най-висок брой смъртни случаи, свързани с наркотици, откакто се води статистика. Общо 1330 са починалите от свръхдоза. Степента на злоупотреба с наркотици в Шотландия остава около 3,7 пъти по-висока, отколкото за Обединеното кралство като цяло. Статистиката на „National Records for Scotland“ показва, че от починалите 65% са на възраст между 35 и 54 години и повече от две трети (70%) са мъже – общо 933. Свързаните с наркотици смъртни случаи сред жените са се увеличили с 8,5% до 397 през 2021 г. – рекордно високо ниво в тази група. Ръководителят на работната група за смъртните случаи от наркотици в Шотландия призова за преразглеждане на службите за пристрастяване и реформа на законите за наркотиците, за да се спрат смъртните случаи от свръхдоза.

Източник: BBC