Ново проучване на изследователи от Медицинския факултет на Университета „Маршъл“ установява, че по-ниските начални нива на кортизол могат да служат като индикатор за възстановяване в програмите за лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол или наркотични вещества. Констатации бяха публикувани миналия месец в Alcoholism: Clinical and Experimental Research, научното списание за злоупотреба с алкохол и лечение на Изследователското общество за алкохолизъм и Международното общество за биомедицински изследвания върху алкохолизма.

Нивата на кортизол отразяват физиологичния отговор на стреса. В този случай изследователите установяват, че участниците, които са останали в програма за лечение по-малко от 90 дни, са имали значително по-високи първоначални нива на кортизол от тези, които са останали в програмата повече от 90 дни. Освен това моделът на пропорционалните рискове на Кокс показва, че повишеният кортизол в слюнката, както и брачното състояние/статусът на връзката корелират значително с рисковете от преждевременно прекъсване на програмата.

Надеждата ни е, че тези открития ще наложат кортизола като биомаркер, който може да помогне на клиницистите да определят кои пациенти може да се нуждаят от по-интензивен терапевтичен подход, казва д-р Тод Дейвис. Изследователският екип, на който той е начело, в сътрудничество с Recovery Point, в момента провежда по-голямо последващо проучване, което се стреми да идентифицира клинично значимите нива на кортизол. Това разширено проучване включва и по-представителна популация и изследва хормона окситоцин.

Източник: ScienceDaily