Зависимостта се разбира като мозъчно заболяване. Независимо дали става дума за алкохол, предписани хапчета за болка, никотин, хазарт или нещо друго, преодоляването на зависимостта не е толкова лесно, колкото просто спиране или упражняване на по-голям контрол върху импулсите. Това е така, защото пристрастяването се развива, когато веригите на удоволствието в мозъка се претоварят по начин, който може да стане хроничен и понякога дори постоянен.

Една от най-примитивните части на мозъка е системата за възнаграждение, разработена като начин за укрепване на поведението, от което се нуждаем, за да оцелеем – като храненето. Когато се храним, пътищата за възнаграждение активират химикал, наречен допамин, който от своя страна освобождава вълна от удовлетворение. Това ви насърчава да ядете отново в бъдеще. Когато човек развие пристрастяване към дадено вещество, това е защото мозъкът е започнал да се променя. Това се случва, защото пристрастяващите вещества предизвикват прекомерна реакция, когато достигнат до мозъка. Вместо прост, приятен прилив на допамин, много наркотици – като опиоиди, кокаин или никотин – карат допамина да наводни пътя на възнаграждението, 10 пъти повече от естествената награда.

Мозъкът запомня този прилив и го свързва с пристрастяващото вещество. Въпреки това, при продължителна употреба на веществото с течение на времето мозъчните вериги се адаптират и стават по-малко чувствителни към допамин. Постигането на това приятно усещане става все по-важно, но в същото време вие изграждате толерантност и се нуждаете от все повече и повече от това вещество, за да генерирате нивото, за което жадувате. Пристрастяването може също да причини проблеми с фокуса, паметта и ученето, да не говорим за вземането на решения и преценката. Следователно търсенето на наркотици се ръководи от навик, а не от съзнателни, рационални решения.

Източник: Medical Xpress