Карането на велосипед под въздействието на наркотични вещества води до хиляди сериозни катастрофи всяка година, показва ново проучване. Само между 2019 г. и 2020 г. повече от 11 000 души са били лекувани в спешните отделения в САЩ за наранявания, настъпили, докато са карали велосипед, дрогирани с метамфетамин, марихуана или опиоиди, установяват изследователи. „Хората, засегнати от тези наранявания, имат разстройство, свързано с употребата на вещества, може да е по-вероятно да бъдат бездомни или да нямат достъп до други видове транспорт“, обяснява водещият изследовател проф. Барт Хамиг, професор по обществено здраве в Университета на Арканзас във Файетвил. „Това е често пренебрегвана и игнорирана група от хора, когато се говори за сериозни наранявания, свързани с катастрофи с велосипед“, допълва той. Един от начините да се ограничат катастрофите е да се свалят тези хора от велосипедите им, казва още проф. Хамиг.

„Необходим е по-добър и по-лесен достъп до транспорт за хора, които могат да използват велосипеди като основен начин на придвижване, за да се подпомогне превенцията на нараняванията сред това население“, отбелязва изследователят. Според него, в допълнение към лечението на наранявания, системите за насочване към справяне със зависимост трябва да бъдат лесно достъпни в спешните отделения.

Хамиг и неговият колега от университета в Арканзас Робърт Дейвис, асистент професор по обществено здравеопазване, откриват, че велосипедистите, които катастрофират под влияние на наркотици, често имат по-сериозни наранявания от тези, които не употребяват такива. Повечето от ранените са мъже (86%), според проучването. От тях 22% са имали счупени кости; 19% увредени вътрешни органи; и почти 33% е трябвало да бъдат хоспитализирани. Общо 1% са претърпели мозъчно сътресение. Някои инциденти вероятно са довели до смърт, но тъй като данните идват от записите на спешното отделение, изследователите не могат да докладват за смъртни случаи. Най-често откритите наркотици са метамфетамин (36%); марихуана (32%); и опиоиди (19%). Близо една четвърт от ранените колоездачи също са пили алкохол, установява проучването.

За своята цел изследователите са използвали данни от Националната електронна система за наблюдение на нараняванията. От повече от 480 000 наранявания, докладвани между 2019 г. и 2020 г., около 3% са свързани с наркотици. Д-р Юджийн Вортсман, лекар от спешното отделение в Еврейския медицински център Лонг Айлънд в Ню Хайд Парк, Ню Йорк, казва, че карането на велосипед под въздействието на наркотици може значително да увеличи риска от катастрофи и сериозни наранявания. Той подозира, че броят на катастрофите, идентифицирани в проучването, е само върхът на айсберга. „Поради ограниченията в данните, това проучване подценява истинската тежест на инцидента, както и тежестта на нараняването, свързано с всякакви интоксиканти“, казва Вортсман. „Дори с наличните данни е ясно, че рискът от нараняване е повишен“.

Източник: HealthDay