Известно е, че наркотици като метамфетамин, кокаин и опиати могат директно да повлияят на сърцето и да причинят абнормни ритми, но марихуаната може да увеличи риска с 35%, установиха изследователите. „Има общоприето схващане, че канабисът може да е здравословен, защото е „естествен“, казва водещият изследовател д-р Грегъри Маркъс, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско. „Но тъй като законите стават по-снизходителни в разрешаването на употребата на тези вещества, важно е да се признаят неблагоприятните последици, които могат значително да повлияят на живота на потребителите“.

Това проучване не доказва, че употребата на наркотици причинява аритмия, само че потребителите изглежда са изложени на по-голям риск. „Тези данни са достатъчно убедителни, за да предполагат, че употребяващите канабис, страдащи от предсърдно мъждене, трябва поне да опитат да спрат употребата му, за да видят дали това наистина има значим ефект върху тяхната конкретна аритмия“, посочва д-р Маркъс. „След като човек е имал епизод на предсърдно мъждене, откривам, че пациентите често са особено нетърпеливи да идентифицират какво могат да направят, за да избегнат последващи епизоди“. Предсърдното мъждене повлиява отрицателно качеството на живот и увеличава риска от инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване, инфаркт и деменция, допълва още ученият.

„Мислехме, че диагнозата предсърдно мъждене е просто лош късмет, но сега признаваме, че това често срещано и понякога опустошително заболяване всъщност може да бъде предотвратено, до голяма степен с интервенции в начина на живот, като намаляване на консумацията на алкохол или подобряване на физическата форма“, споделя д-р Маркъс.

Употребата на метамфетамини, кокаин, опиоиди и канабис е свързана с повишен риск от предсърдно мъждене, според проучването, дори след коригиране на множество установени рискови фактори за заболяването. Метамфетаминът повишава риска с 86%, установяват изследователите. При кокаина рискът нараства с 61%, а при опиатите – 74%. За проучването д-р Маркъс и колегите му са събрали данни за повече от 23 милиона души, лекувани в спешните отделения в Калифорния от 2005 г. до 2015 г. От 1 милион пациенти, които не са имали предшестващо предсърдно мъждене, но са го развили по-късно, близо 133 000 са употребявали марихуана. Близо 99 000 са употребявали метамфетамини; близо 49 000 са употребявали кокаин, а 10 000 са употребявали опиати.

Източник: US News