Правителството в Нидерландия забранява използването на азотен оксид, известен като райски газ, на фона на опасения относно рисковете за здравето на нарастващия брой млади хора, които го използват. Забраната, която влиза в сила от януари 2023 г., прави незаконно купуването, продажбата или притежаването на райски газ. Властите, обаче, отбелязват, че все пак той ще може да се използва за медицински цели и в хранително-вкусовата промишленост. Правителството се надява, че забраната ще намали броя на пътнотранспортните произшествия, свързани с употреба на райски газ. Според екипа за наблюдение на пътната безопасност TeamAlert, райският газ е бил причина за 1800 произшествия в Нидерландия през последните три години. „Това са почти по два инцидента на ден – данни, които наистина ни шокираха“, казва Маартие Остеринк от TeamAlert пред вестник AD по-рано този месец.

Азотният оксид доби огромна популярност сред посетителите на клубове и фестивали през последните години и често се използва в комбинация с други наркотици като MDMA (екстази) или кетамин. Газът се продава предимно в малки метални пълнители, които се изпразват в балони, преди да се вдиша. Според института Trimbos, повече от 37% от купонджиите в Нидерландия използват редовно райски газ, като това са предимно млади хора. Налице са сериозни опасения относно въздействието на веществото като депресант върху мозъка и реакцията на тялото. Редовната употреба може да причини увреждане на нервите и трайна парализа.

„Употребата на азотен оксид за развлечение води до огромни рискове за здравето“, казва държавният секретар по здравеопазването, социалните грижи и спорта Маартен ван Оойен, след като беше обявено решението на правителството. Министърът на правосъдието Дилан Йешилгьоз посочва, че забраната ще позволи на полицията да предприеме незабавни действия, ако установи някой с пълнители райски газ.

Притесненията относно нарастващата популярност на райския газ не са само в Нидерландия. В Англия след канабиса това е веществото, с което най-често злоупотребяват младежите на възраст от 16 до 24 години. Миналия месец Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство беше изправено пред призиви да забрани всички директни потребителски продажби на райски газ поради опасения за злоупотребата с него.

Източник: BBC