Тъй като Чешката република е центърът на производство на метамфетамин в Европа, доброволците от организацията „Свят без наркотици“ представят кампания за превенция на наркотиците под мотото „Истината за наркотиците“ в местните училища. Живеейки в страната, известна като основен доставчик на метамфетамин в Европа, младежите в Чехия са изложени на риск. Доброволци от „Свят без наркотици“ споделят факти за този наркотик в училищата. Те осигуряват обучение за наркотиците, за да предпазят младежите от това и други изключително опасни вещества.Ето 10 неща, които младежите трябва да знаят за метамфетамина:

– Метамфетаминът е силно пристрастяващ.
– Най-често се използва като „клубен наркотик“, приеман по време на купони в нощни клубове или на рейв партита. Дилърите може да го рекламират като безопасно и забавно вещество, но това е лъжа.
– Най-често срещаните жаргонни имена на метамфетамина са „лед“ или „стъкло“.
– Нарича се още первитин.
– Създава фалшиво усещане за щастие и благополучие – прилив на увереност, хиперактивност и енергия.
– Поради това потребителите развиват силно желание да продължат да използват веществото.
– Метамфетаминът изгаря ресурсите на тялото, създавайки опустошителна зависимост, която може да бъде облекчена само чрез приемане на повече от него.
– Ефектът му е концентриран и много потребители съобщават, че са се пристрастили от първия път, когато са го използвали.
– Токсичните съставки в метамфетамина водят до кариес, известен като „мет в устата“. От него зъбите стават черни. Често се налага да бъдат премахнати.
– От самото начало метамфетаминът започва да унищожава живота на потребителя.

Източник: Drug-Free World